Galangal

Denumiri: "ghimbir thai", "ghimbir siamez"
   Galangalul este originar din Asia de est.
Aspect  El este rizomul unui arbust tropical care face parte din familia ghimbirului si turmericului.
   Galangalul este noduros, cu inele concentrice. El are o coaja mai stralucitoare si mai alba decat a ghimbirului, dar este si mai greu decat acesta.
   Galangalul are aroma de ghimbir, dar mai iute si mai picanta.
Mod de folosire  Galangalul se curata foarte greu, deoarece este foarte tare. Cand se maturizeaza complet, el devine lemnos. Cand este foarte proaspat, coaja galangalului este de culoarea fildesului.
   Sunt preferati rizomii mici pentru a fi mai usor de prelucrat.
   Galangalul este utilizat in bucataria din S-E Asiei, indeosebi in bucataria thailandeza.  Dupa ce se curata de coaja, se feliaza. Se poate consuma proaspat si fiert. In magazine se vinde la borcan, in saramura, dar si sub forma de pulbere.
   Pasta curry se prepara din galangal pisat, iarba de lamaie, usturoi, ardei iute.
   Galangalul inlocuieste cu succes ghimbirul. El da aroma deosebita supelor de orez sau de peste, salatelor, dar si neutralizeaza mirosul neplacut al pestelui sau fructelor de mare.
Indicatii  Raul de mare, de masina sau de avion se inlatura, amestecand cateva felii de galangal
   El este bogat in fibre, fosfor, calciu, fier si vitamina C. 
   Galangalul combate diareea. In acest scop, se mesteca o bucata de 50g, de radacina, cel putin 5 minute.
   El are proprietati antiinflamatorii, fiind un bun remediu pentru artrita si artrita reumatoida.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu