Clementine

Denumiri "portocale de Craciun".
   Aceste fructe sunt originare din China. Se spune ca, in anul 1902, au fost descoperite de parintele Clement Rodier intr-o gradina din Algeria. Ele sunt foarte populare in SUA si se cultiva si in Spania.
Aspect  Clementinele sunt obtinute prin incrucisare intre mandarine si portocale amare. Ele sunt mai mici decat mandarinele si mai zemoase. In comparatie cu portocalele, clementinele sunt mai dulci si mai zemoase. Coaja lor este rosie-portocalie, lucioasa si subtire, si se indeparteaza usor.
   Fructele nu contin samburi. Clementinele se coc inaintea mandarinelor si sunt mai rezistente la temperaturi scazute. Se gasesc in magazine din noiembrie pana in februarie.
Mod de folosire  Clementinele se consuma in stare proaspata. Sunt folosite in salatele de fructe, la decorarea prajiturilor. Din ele se obtine un suc dulce-acrisor.
   La temperatura camerei, ele se pastreaza o saptamana, iar in frigider doua saptamani.
Indicatii  Ca si celelalte citrice, clementinele intaresc sistemul imunitar si reduc efectele alergiilor.
   Bogate in vitaminele A si C, ele imbunatatesc vederea si protejeaza organismul impotriva formarii pietrelor la rinichi.
   Clementinele ajuta in curele de slabire, deoarece contin putine calorii. 100g de fruct contin 46 de calorii. Ele se consuma pe post de gustari sau inainte de antrenament, la sala.
   Coaja foarte bine spalata este excelenta pentru sanatate. In ea se gasesc multe fibre solubile. Coaja se poate rade si usca, fiind folosita la ceai, mancarurile de pui si la prepararea lichiorurilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu