Dovlecelul- sarpe


Acesta se cultiva in India si zonele subtropicale.
Denumiri  "dovlecel la metru", "sarpele de Sicilia", "dovlecel tomata".
Aspect  Forma spiralata si striatiile i-au dat numele de" dovlecelul-sarpe ". Fructul este subtire, lung, cilindric sau rasucit, de culoare verde, cand este necopt. La maturitate, dovlecelul devine rosu inchis.
   De aceea, in Africa se numeste "dovlecelul- tomata". Astfel, aici, el inlocuieste tomatele.
   Fructele sunt mari, de 2 m lungime.
   Dovlecelul-sarpe se recolteaza la doua saptamani  dupa ce se formeaza fructele, cand au lungimea de 30-60 de cm si greutatea de 1 kg.
   El este mai gelatinos si putin mai amar decat dovlecelul obisnuit. La marimea de 12 cm,el are gustul cel mai bun. Acest dovlecel este putin mai aromat si are un gust placut.
   Cand se culege, nu se rupe tot dovlecelul. Se taie cat vrem. El se cicatrizeaza si creste la loc.
   Fruxtele complet coapte sunt aproape necomestibile. Semintele sunt toxice pentru om.
   Dovlecelul-sarpe poate fi si planta ornamentala care sa acopere ziduri si garduri. Sunt apreciate florile frumoase si mirosul degajat dimineata.
Mod de folosire  La inceput, cand samanta nu e formata si coaja e frageda, este utilizat ca dovlecel.
   Se prepara ca dovleceii: sote, umpluti, adaugati la alte feluri de mancare sau felii pe gratar.
   Cand este matur, coaja devine tare, iar miezul rosu. Dovlecelul-sarpe devine o tomata.
   Dovlecelul-sarpe se pastreaza in frigider 2 saptamani.
Indicatii  Dovlecelul-sarpe este bogat in vitaminele A, C, E. El mareste pofta de mancare si este un tonic. Cand devine tomata, dovlecelul contine mult licopen si betacaroten.
   Licopenul, un colorant vegetal cu rol antioxidant, previne bolile cardiace, osteoporoza, dar  si anumite forme de cancer. Betacarotenul , sursa de vitamina A, mentine sanatatea pielii, protejand-o de razele UV nocive si mentine vederea normala.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu