Gulia

Ea este originara din zona mediteraneeana si s-a raspandit in  Europa de vest si centrala.
Denumiri : "brozba", "nap german", "nap varza", "kohlrabi".
Aspect  Gulia face parte din familia verzei si este o planta bienala. In primul an se formeaza o tulpina ingrosata pe care apar frunzele. In al doilea an, apar florile si semintele care seamana cu acelea ale verzei.
   Tulpina ingrosata este confundata, ca fiind radacina. Ea este crocanta, carnoasa si suculenta si creste la suprafata solului. Textura ei este asemanatoare marului. Gustul seamana cu acela al tulpinii de broccoli sau al miezului de varza, dar mai dulce. Culoarea tulpinii poate fi verde deschis, alba sau violeta. Guliile mov sunt colorate pe exterior, iar in interior, pulpa este alb-galbuie.  Frunzele sunt lobate si ondulate si pornesc din tulpina. Miezul se afla sub doua straturi fibroase care se curata.
   La noi se cultiva pe suprafete mici, in Transilvania si Banat.
   Soiurile timpurii care cresc in 90 de zile, adica soiurile de primavara, au diametrul de 5 cm, fara coaja tare si gust amar. Ele se numesc gulioare.
   Soiurile tarzii, de iarna au 10 cm diametrul. Ele cresc in 130 de zile, au  gustul dulce si se numesc gulii.
   Guliile se consuma si se cultiva tot timpul anului. Ele se seamana din noiembrie pana in martie.
   Aceste legume au nevoie de apa, pentru ca, in lipsa ei, devin lemnoase.
Mod de folosire  Nu se cumpara guliile cu taieturi, crapaturi, dar nici acelea usoare. Recoltarea gulioarelor se face in mai, iar a guliilor in octombrie, dupa prima bruma.
   Gulia se consuma cruda sau gatita. Ea se poate umple cu carne sau legume sau se coace in cuptor, poate fi prajita sau preparata sub forma de piure. In salate, gulia rasa se amesteca cu ,orcov ras, iaurt si zeama de lamaie. Frunzele tinere se folosesc in salate. Ele au un gust dulce, acrisor.
Indicatii  100 g de gulie contine 27 calorii. Astfel, ea este o leguma dietetica si este indicata in dieta diabetica.  Magneziul si vitamina B6 stabilizeaza tensiunea.
   Gulia este o sursa de fosfor, fiind recomandata copiilor in crestere sau acelora cu rahitism. In acest caz, este indicat sucul de gulie in combinatie cu sucul de morcovi.
   Sucul este recomandat in cazul tusei si a bronsitei.
   Potasiul din gulie reduce riscul de aparitie a bolilor cardiovasculare.
   Cercetatorii au aratat ca alimentele bogate in arsenic, asa cum este gulia, scad riscul de cancere ovariene, de san si prostata cu 20%.
   Ea contine compusi organici care stimuleaza eliminarea toxinelor. Un consum regulat de gulie scade riscul de infectii urinare si riscul de cistita.
Contraindicatii  Gulia este contraindicata persoanelor cu afectiuni ale tiroidei, deoarece impiedica asimilarea iodului de catre tioida.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu