Acesta este originar din Asia. Denumirea sa este data de coasta Malabar din India. Recent, a fost adus si in Europa.
Denumiri: "spanac urcator", "spanac indian".
Aspect Spanacul de Malabar este o planta cataratoare care se intinde ca o liana. Varietatea alba a acestui spanac are tulpina verde cu frunze mari, iar varietatea rosie are culoarea rosie purpurie cu frunze mici. El este o planta perena in Asia. La noi, a inceput sa fie aclimatizata, dar ca o planta anuala.
Acest spanac se poate cultiva primavara, vara, dar si toamna. Daca vara, spanacul obisnuit nu se dezvolta, spanacul Malabar rezista si la 40 grade si frunzele raman suculente.
Acesta are o tulpina frageda cu multi lastari, lungi de cativa metri. Frunzele sunt carnoase, ovale sau sub forma de inima, lungi de 5-12 cm. Florile sunt mici, albe, roz sau mov. Fructele sunt carnoase, cu patru lobi. Cand sunt necoapte, ele sunt verzi rozalii. Coapte, ele devin mov-indigo.
Semintele sunt rotunde si negre. Frunzele si tulpinile se recolteaza in iunie si iulie pentru a le consuma fragede. Cand se striveste, tulpina are o aroma placuta.
In comparatie cu spanacul obisnuit, spanacul de Malabar are un gust mai intens,frunzele sunt mai carnoase si suculente, iar productivitate este mai ridicata.
Mod de folosire In Asia, frunzele sunt folosite la prepararea salatelor si supelor sau in combinatie cu peste si alte legume. Tulpinile fragede se intrebuinteaza in salate si omlete.
Frunzele mai batrane au un mucus care ingroasa supele.
Fructele sunt gustoase si se pot manca si crude. Fructele de culoare purpurie au un pigment care pateaza. Sucul lor este un colorant natural pentru inghetate, creme, iaurturi.
Spanacul de Malabar poate fi si o planta ornamentala, datorita frunzelor si florilor frumos colorate.
Indicatii Spanacul este sarac in calorii, dar bogat in fibre. Frunzele au proprietati laxative si sunt o sursa de proteina vegetala.
Frunzele strivite se aplica pe vanatai si rani.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu