Guarana

Denumire : "fructul tineretii"
Guarana este originara din Brazilia si America Centrala.
Aspect  Guarana face parte din familia artarului. Fructele asezate in grupuri cresc pe un arbust mic din padurea tropicala.
   Fructele de guarana sunt de dimensiunea unui bob de cafea. Ele pot fi rotunde, ovale sau in forma de para.
   Coaja e subtire, galbuie, uneori cu nuante rosii sau roz. La coacere, fructul se deschide. Apare un val subtire de pulpa alba care acopera partial o samanta neagra, moale, semanand foarte bine cu globul ocular.
   Gustul este dulce-acrisor.
   Guaranele necoapte sunt verzi, cu pulpa cleioasa si foarte acre.
   Intreg fructul este comestibil.
Mod de folosire  Guarana se consuma proaspata ca atare sau cu inghetata sau iaurt.
   Fructele se adauga in salate de fructe combinate cu banane.
   Fructele intregi presarate cu zahar se asaza in pungi si se congeleaza.
   Ele se pot pastra proaspete doua zile, la frigider.
   Semintele se usuca, se macina si se utilizeaza la prepararea celebrei bauturi "Guarana envigorating".
   Aceasta pulbere da sucurilor de fructe o portie de energie suplimentara.
   Din guaranele deshidratate se face o pudra care aromatizeaza inghetatele, dulciurile si sucurile.
Indicatii  Coaja de guarana are mai multa vitamina C decat se gaseste in miezul de portocala.
   Semintele contin  de doua ori mai multa cofeina decat boabele de cafea.
   Intreg fructul, de la coaja la seminte, contine fibre care scad colesterolul.
   Extractul din seminte scade pofta de mancaresi are o actiune energizanta asupra organismului.
   Guarana continr doua substante (teobromina si teofilina) care se gasesc in ciocolata si asigura o stare psihica buna in curele de slabire.
Contraindicatii  Datorita continutului ridicat de cofeina, nu este recomandata persoanelor cu boli de inima, hipertensive sau cu diabet.
  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu