Mangostan

Denumire stiintifica:  Garcinia mangostana
Mangostanul este originar din India si Asia de Sud-Est. In prezent, se cultiva in Spania, Italia si California.
   Se spune ca regina Victoria a oferit o recompensa de 100 de lire sterline persoanei, care ii va aduce acest fruct.
Aspect  Ajuns la maturitate, fructul are o culoare rosie- portocalie la exterior, iar in interior este alb.
   Pulpa este moale si suculenta, ca aceea a fructelor lychee. Ea contine 4-8 segmente triunghiulare cu 4-5 samburi mari. Coaja este amara si necomestibila. In schimb, pulpa este comestibila, cu o aroma dulce-amara si un gust de caramel.  Fructul este mare cat o piersica. El are o codita galben-verzuie, bine conturata.
   Mangostanul creste greu in alte zone decat cele tropicale. De aceea, este foarte scump.
Mod de folosire  Fructele se pot consuma proaspete. Deoarece se pastreaza un timp scurt, ele se gasesc doar pe pietele locale.
   Mangostanul se gaseste mai mult sub forma de suc si piure.
   Fructele uscate la soare au  un gust dulce.
   Din coaja fructelor se face o pulbere, care amestecata cu un lichid, devine un condiment acru.
   Sucul de mangostan foloseste fructul intreg si, astfel, isi pastreaza substantele nutritive.
Indicatii  Denumit adesea "Regina fructelor" sau "Fructul lui Dumnezeu", mangostanul contine antioxidanti naturali care mentin imunitatea organismului si previn formarea celulelor canceroase.
   El poate avaea si efect calmant asupra sistemului nervos.
   Mangostanul este perfect pentru curele de slabire, deoarece sunt satioase.
   Fiind astringent, mangostanul este utilizat in diaree, dezinterie, dar si la reducerea aciditatii stomacale.
Contraindicatii  Mangostanul nu este recomandat diabeticilor, femeilor insarcinate si bolnavilor de Alzheimer.
   Consumul, pe termen lung, al fructelor creeaza stari de greata si slabiciune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu