Amla

Denumire: "coacaze indiene","amalaki".
Amla este originara din India.
Aspect  Fructele sunt galben-verzui, cu un interior fibros, de dimensiunea unei lamai.
   Cand semintele devin maronii, fructele sunt coapte. Ele au un gust acru sau amar. Fructele se culeg manual, se usuca la aer si se macina.
Mod de folosire  Medicina traditionala indiana recomanda consumul de fructe proaspete sau uscate. Amla se pastreaza 6-8 zile, la temperatura camerei. Pentru un timp mai indelungat, se pastreaza in solutie de sare.
   Amla se poate consuma si fiarta. Deseori, se mureaza cu condimente, sare si ulei.
   In India se consuma si conservate in sirop de zahar, fiind foarte acre.
   In comert, amla se gaseste sub forma de pudra sau capsule. Pudra de amla este fina, de culoare maro, cu un miros acidulat. Ea se presara in gemuri si inghetate.
Indicatii  Amla este fructul care contine cea mai mare cantitate de vitamina C, de douazeci de ori mai mult decat portocalele. 100g de fruct contine 700mg de vitamina C.
   Unele cercetari au aratat ca extractul obtinut din fructe poate trata artrita, stresul, cataracta si cancerul. In aceste cazuri, se iau 2g de extract cu apa, pe zi.
   Amla, bogata in fibre,previne constipatia.
   Pentru anemie, indigestie si boli de piele se foloseste extractul sau uleiul de amla.
   Sucul de amla, recomandat in tuberculoza, este si un tonic hepatic.
   Sub forma de ulei sau pasta, amla ajuta la regenerarea parului si previne caderea parului.
   Extractul de amla preparat sub forma de pasta curata tenul si ajuta mult tenul acneic.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu