Ele sunt originare din America de nord, care este cel mai mare producator si consumator de afine.
Denumiri: "pamusoara", "afene", "afine de munte".
Aspect Arbustul peren ajunge la maturitate dupa 6-8 ani, de la plantare. Florile ca niste clopotei sunt albe si roz si au un miros puternic.
Amerindienii le numeau "bilute de stea", pentru ca floarea de afin are forma de stea. Afinele sunt mai mici decat celelalte fructe de padure. Ele, la inceput sunt verzi, rosii-purpurii. Cand se coc, au culoarea violet intunecata. Fructele sunt globuloase si acoperite cu o bruma cerata.
Gustul afinelor este dulce si acidulat. La noi, ele se gasesc in padurile de molid. Fructele se recolteaza din iulie pana in august.
Mod de folosire Afinele se consuma proaspete, uscate sau congelate. Ele sunt folosite la prepararea sucului, prajiturilor, afinatei, iaurtului, inghetatei, jeleurilor. Pentru afinata, se pun 3 litri de tuica, 2 kg afine, 1,5 kg miere si doua batoane de scortisoara intr-o damigeana. Dupa doua saptamani, se strecoara zeama.
Afinele par niste margele negre, brumate, de la praful alb de pe ele, care este ca un conservant.
Daca se pastreaza la frigider, afinele nu se spala, pentru ca se vor strica repede.
Indicatii Afinele pot preveni aparitia bolii Alzheimer si imbatranirea sistemului nervos.
O cura de afine reduce colesterolul si trigliceridele. Consumate dimineata, pe stomacul gol, ele curata colonul si accelereaza digestia. O cana de afine contine 84 de calorii.
Afinele contin glucochinina, un compus din fructe, care reduce nivelul de zahar din sange.
Psihiatrii de la Universitatea din Cincinnati au constatat ca aceste fructe imbunatatesc memoria, dar reduc si simptomele depresiei.
Afinele cresc in organism cantitatea de dopamina, care da senzatia de buna dispozitie.
Ele contin o substanta antibacteriana care are efect tonic asupra vaselor de sange. Astfel, ajuta la tratarea varicelor, cistitelor si a altor infectii urinare.
Continutul mare de vitaminele A si C previne bolile de ochi: miopia, glaucomul sau retinita pigmentoasa.
Pentru cresterea poftei de mancare si a tonusului se beau 3 cesti pe zi. Se prepara o infuzie din o lingurita de frunze de afin pusa in 2oo ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 5 min.
Afinele contin acid salicilic, versiunea naturala a aspirinei, care subtiaza sangele.
Cura cu afine proaspete, consumate pe parcursul verii, constitue un tratament al enterocolitelor si a bolilor de stomac.
Sucul de afine opreste bacteriile sa se lipeasca de dinti si sa apara cariile si bolile gingiilor.
Sucul de afine combate infectiile urinare.
Ceaiul din frunze este recomandat in diabet, guta, infectii urinare. El amelioreaza durerile in gat si tusea.
Decoctul de fructe se foloseste la clatirea gurii contra aftelor si spalarea eczemelor.
Afinele contin un antioxidant puternic, acidul elagic, care previne aparitia celulelor maligne. Curele de cel putin de trei saptamani cu afine previn aparitia cancerului.
Studiile medicale demonstreaza ca femeile, care au consumat aceste fructe, au un risc de 40% mai mic in dezvoltarea cancerului de san sau ovarian. Pigmentul antocianina poate opri avansarea cancerului de colon si de prostata.
Contraindicatii Consumate in exces, afinele pot provoca diaree.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu