Bamele

Bamele sunt originare din Etiopia. Ele s-au raspandit in zona mediteeraneana, in America de Sud si America de Nord.
Denumiri:  "okra", "gumbo", "gambo","Lady fingers".
Aspect  Frunzele sunt late, cu 5-7 lobi. Florile au petale albe, cu pata rosie, la baza fiecarei petale.
   Fructul este o capsula alungita, ascutita la varf. Ea este verde, paroasa, lunga de 8-20cm si contine multe seminte rotunde si albe
   Bamele se culeg necoapte, cand au pana in 10cm, in lungime. Se indoieste varful pastaii. Daca ea se rupe usor, inseamna ca este buna pentru recoltat. Pastaile mai mari, decat degetul mic, sunt batrane.
   Bamele seamana la gust cu vinetele si sparanghelul. Bamele au un gust picant si usor acru. Ele se cultiva in zonele tropicale si temperate.
Mod de folosire  Fructele necoapte sunt gatite ca fasolea verde sau se pot consuma in salate. Ele se pot marina sau usca. Se adauga in supe, ciorbe, tocanite, tocate marunt. Bamele tinere sunt delicioase pregatite pe gratar si servite cu mujdei.
   Inainte de a fi gatite, bamele se curata de cotoarele lemnoase, se oparesc in apa cu sare si cateva linguri de otet si se fierb 5 minute. Se mai lasa 15 minute, se spala sub jet de apa rece si se scurg.
   Astfel, bamele nu vor mai avea mucilagiu. O alta metoda este fierberea lor in bors. Nu se fierb in vase de aluminiu pentru ca pastaile isi schimba culoarea. Bamele batrane si lemnoase contin mult lichid gelatinos. Popoarele orientale prajesc semintele de bame si le macina, folosindu-le in loc de cafea.
   La noi, aceasta leguma este prezenta in bucataria din sudul tarii. Pastaile se fierb, se calesc, se inabusa, se prepara in asa fel incat sa nu secrete mucilagiu. In bucatariile orientale, substanta mucilaginoasa este folosita la ingrosarea supelor si sosurilor.
   Bamele se pastreaza in punga de hartie, la frigider, nu mult timp. Ele se pot congela, dupa ce se oparesc 2-3 minute, in apa cu putina sare.
   Bamele uscate se folosesc la legarea sosurilor.
Indicatii  Bamele sunt sarace in calorii, dar bogate in vitaminele A si C, calciu,zinc, magneziu. acid folic. Ele au un continut ridicat de apa, care favorizeaza diureza. O cana de bame contine 33 de calorii. De aceea, ele sunt ideale pentru persoanele supraponderale.
   Bamele contin multa vitamina C si,de aceea, sunt recomandate in dieta bolnavilor de ateroscleroza.
   Fibrele alimentare ajuta la reglarea glicemiei, dar previn unele forme de cancer, printre care si cel colorectal.  Fiind laxative, bamele curata intestinul gros si calmeaza simptomele colonului iritabil.
   Acidul folic, continut de acestea, ajuta la dezvoltarea sistemului nervos al fatului. De aceea, se recomanda viitoarelor mame.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu