Macese

Sunt originare din Europa si nordul Africii.
Denumiri  "trandafir salbatic", "rug", "cacadar", "ruja", "rasura", "trandafir de camp".
Aspect  Macesul creste in locuri insorite, pe campii, dealuri sau la munte. El este un arbust inalt, cu tulpina acoperita cu spini mici, cu varful curbat si ascutit. Florile sun roz pal, albe sau roz inchis.
   Fructele, sub forma de elipsa, au culoare rosie sau portocalie. Fructul rosu e un fruct fals care inchide in interor adevaratele fructe, cu aspect de seminte paroase. Macesul infloreste in luna iunie si se recolteaza din august pana in septembrie, inainte de caderea brumei. Atinse de bruma, macesele se inmoaie si pierd vitamina C. Dupa recoltare, se usuca la umbra, in locuri aerisite.
Mod de folosire  Pulpa dulce si suculenta se foloseste la prepararea jeleurilor, siropurilor, gemului,vinului. La preparare se folosesc vase smaltuite, pentru ca metalele descompun vitamina C.
   Macesele se pot consuma crude, in salate sau sub forma de ceai sau tinctura. Din ele se prepara un compot delcios. 500g de macese, fara seminte si perisori se fierb in apa pana devin moi. Fructele se scot si se asaza in sticle si se toarna apa pana se umplu. Apa se rastoarna intr-o oala si se lasa sa fiarba 500g zahar, pana incepe sa se ingroase siropul. Lichidul fierbinte se toarna in sticle si se inchid ermetic. Sticlele se acopera cu paturi si se lasa pana a doua zi, cand se depoziteaza in camara.
   Se poate prepara un sirop delicios de macese. 250 g de macese uscate se adauga in 1,5 litri apa clocotita si se lasa la macerat 12 ore. Lichidul se filtreaza, se adauga 500 g zahar si se fierbe pana se ingroasa si se formeaza siropul.
   Din 500 g macese proaspete, 500 g zahar si 250 ml apa se prepara dulceata. Macesele se taie in doua si se indeparteaza semintele si puful. Fructele se acopera cu apa si se fierb la foc mic, 60 de minute. Dupa aceea, macesele se zdrobesc cu furculita pana devin o pasta. Se adauga zaharul si se fierbe ca orice dulceata.
   Dupa cules, fructele se taie in doua, se scot semintele si perisorii din interior si se usuca la aer.
  Indicatii  Macesul este cel mai cunoscut arbust medicinal de la noi. Acela care creste la munte are de zece ori mai multa vitamina C decat cel de la campie.
   Macesele continapa, celuloza, zaharuri, vitaminele A, B1, B2, C, magneziu, fier, potasiu. Ele contin de opt ori mai multa vitamina C decat portocalele. Macesele intra in compozitia ceaiului aromatic.
   Ele au rol vitaminizant pentru convalescenti, copii si persoane in varsta. In acest caz, se pot consuma sub forma de ceai sau 5-10 macese crude, la cateva zile.
   O cura de 45 de zile cu jumatate de litru de infuzie de macese, pe zi, este benefica pentru alergiile de primavara,
   In cazul racelii, tulburarilor renale si reumatismului se beau 2 cani pe zi de decoct. Se fierb 2 lingurite de fucte fara seminte in 500ml apa clocotita, timp de 10 minute. ceaiul se lasa 15 minute si se strecoara.
   Contra constipatiei si a hemoroizilor, se beau doua cani de infuzie, pe zi.
   Macesele scad nivelul colesterolului" rau"si reduc riscul bolilor de inima. Se prepara o infuzie din un litru de apa fiarta si un pumn de macese. Se infuzeaza 25 minute. Se beau 2-3 cani pe zi, timp de o luna.
   Pline de vitamine si antioxidanti, macesele indeparteaza depresia, anxietatea si stresul. De aceea, se recomanda o cana de infuzie, seara.
   Dupa o masa copioasa, o cana de ceai de macese usureaza digestia.
   Macesele au actiune benefica in afectiunile hepatice,in dischinezii biliare si infectii biliare. Se bea o cana de infuzie, cu 30 de minute, inainte de fiecare masa. Cura dureaza 10 de zile, urmate de 10 zile pauza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu