Catina

Denumiri: "catina alba", "catina de rau", "catina ghimpoasa", "boabele de leac ale Maicii Domnului"
Originara din Himalaya, unde este denumita"fructul sfant". In China e folosita de 1200 de ani.
Aspect  La noi, catina creste spontan, pe dealurile Moldovei si Munteniei. Ea prefera terenurile salbatice si insorite, luncile apelor, prundisurile unde nu cresc alte plante. Arbustul e rezistent la seceta si inghet.
   La noi se intalneste catina alba ("catina de rau") si rosie.
   Catina are spini mari si multe ramificatii albicioase. Creste in inaltime de la 2m pana la 8m. Florile mici sunt de culoare galben-ruginie si apar in martie- aprilie. Fructele sunt rotunde sau ovale, galben-portocalii. Ele sunt carnoase si suculente si au o samanta mica, alungita, negricioasa, prinsa bine de ramuri, care face dificila recoltarea. Coditele fructelor sunt scurte, ingramadite in jurul ramurilor. Se taie ramurile cu ajutorul unei masini, pentru a scoate fructele, fara a le deteriora. Daca nu se culeg la timp, fructele plesnesc sau sunt mancate de pasari.
   Gustul catinii este acru si astringent. Dupa caderea primelor brume, gustul devine mai placut si mirosul este asemanator ananasului. In luna octombrie , ea ajunge la maturitate deplina si contine o cantitate mare de vitamina C. Daca se recolteaza in lunile noiembrie si decembrie, catina are continut ridicat de vitaminele din complexul B.
   Fructele se recolteaza si iarna. Ele isi pastreaza calitatile nutritive si la temperaturi mici.
   Catina este printre fructele cu cele mai multe calorii. 500 ml de suc contine 490 de calorii.
Mod de folosire  Catina este folosita in alimentatie, in industria farmaceutica sau ca planta ornamentala.
  Din fructe se prepara suc, sirop, gem, marmelada sau lichioruri. Ea se poate folosi la prepararea pajiturilor, salatelor de fructe si a piureurilor de fructe.
   Catina opreste dezvoltarea microorganismelor si bacteriilor. De aceea, e recomandata in industria alimentara, drept conservant natural.
   Din catina se poate face otet pentru salate, care pastreaza proprietatile benefice ale acestor fructe.
   2 kg de fructe se amesteca cu 1 kg miere si 5 litri de apa calduta. Se procedeaza ca la socata, amestecand 10 zile. Se strecoara, se toarna in sticle si se dau la rece si intuneric.
   Din fructe uscate se prepara un ceai cu gust acrisor, aromat, asemanator ananasului. O lingurita de fructe se adauga intr-o cana de apa clocotita si se lasa 5 minute. Inainte de a bea se zdrobesc fructele.
   Doua cani de ceai pe zi asigura necesarul de vitamine.
Indicatii  Catina a fost numita, la noi, "ginseng romanesc". In urma cercetarilor facute, se constata ca nicaieri, in lume, catina nu contine mai multe substante nutritive ca aceasta, din Romania.
   Cercetatorii rusi au descoperit ca sunt protejati, de radiatiile cosmice, cosmonautii care consuma aceste fructe. Astfel, ea a devenit o planta de cultura in SUA, Canada, Rusia, Germania, China.
   Studiile au confirmat ca fructele contin cea mai bogata sursa de vitaminele A si E. Ele mai contin vitaminele B1, B2, K, P, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, acizi grasi esentiali.
   Cercetatorii din Marea Britanie au descoperit capacitatea catinei de a stopa dezvoltarea celulelor canceroase. 
   10 bobite de catina asigura nevoia zilnica de calciu a organismului.
   Fructele de catina contin cei mai rari acizi naturali: Omega 3, Omega 6, Omega 7, Omega 9..Continutul de Omega7 scade colesterolul rau si previne ingrosarea arterelor. Acesta asigura o piele si un par sanatos.
   Acidul gras Omega 9 protejeaza organismul de anumite forme de cancer.
   Catina contine si vitamina E care regenereaza organismul si combate imbatranirea lui prematura.
   Este bine sa se consume fructul proaspat sau uleiul de catina. Sub aceste doua forme, catina isi pastreaza proprietatile nutritive.
   Uleiul de catina, care se gaseste in magazinele naturiste, sporeste fertilitatea la femei si barbati. Se face o cura de 2-3 luni. Se iau 30 de picaturi, de doua ori pe zi, fara apa, evenual cu putina miere.
   Uleiul este folosit la tratarea ulcerului, anemiei, alcoolismului, durerilor reumatismale, bolii Parkinson, leucemiei. Uleiul contine de zece ori mai mult caroten decat morcovii.
   Extern, uleiul trateaza arsurile, psoriazisul, dermatitele, arsurile solare, cuperoza.
   Fructele se spala, se scot coditele lemnoase, cat se poate si se zdrobesc in mixer sau masina de tocat. Se obtine un suc portocaliu, care se consuma in 24 de ore. Se iau 3-4 linguri, de patru ori pe zi, diluat cu suc de mere. O cura de suc este recomandata impotriva infectiilor si pentru o imunitate scazuta. Tot pentru o imunitate se foloseste si maceratul de fructe uscate. Se acopera 2 lingurite de fructe cu 250 ml apa si se lasa 10 ore. Se strecoara si se bea lichidul, pe parcursul unei zile, inainte de a manca.
   Sucul se poate prepara si in alt mod. 1kg catina, 200ml apa si 200g miere se mixeaza. E iau 20-30 ml suc diluat cu 150ml apa. Se administreaza in astm, bronsita, in cura de 10 zile. In cazul starii depresive se consuma cate un sfert de pahar de suc, dimineata si seara.
   Catina consumata zilnic cu miere este benefica pentru sanatatea ochilor.
   Intr-un borcan de 800ml se pun 500g de boabe zdrobite si se toarna 500g miere. Se lasa la macerat doua saptamani, in borcan, la frigider. In prima saptamana se amesteca in fiecare zi, pentru ca fermenteaza Se consuma zilnic cate o lingurita dimineata, pentru ca fructele sunt energizante. Se bea cu un pahar de apa, pe stomacul gol
   Acest sirop alunga oboseala, starile depresive si ii ajuta pe studenti si elevi la examene.
   Siropul se mai poate prepara din 3 cesti de fructe zdrobite cu presa de struguri sau prin sita. Se toarna peste ele 1 ceasca de miere si se tine la frigider In fiecare zi, se iau 5 lingurite, pe stomacul gol.
   Siropul este folosit si in anemiile severe.
   Catina cu miere se poate prepara si in alt mod. Fructele se zdrobesc si se pun intr-un borcan pana la jumatate. Se toarna mierea pana la umplerea borcanului si se da la frigider. Dupa o saptamana se ia 1-2 lingurite, pe stomacul gol.cel putin o luna, pentru intarirea imunitatii.
   Secretul consumului de fructe consta in mestecarea semintelor. Ele grabesc vindecarea. Se consuma dimineata pentru a putea dormi linistit noaptea.
   Miera si catina, consumate dimineata, au efect energizant mai mare decat cafeaua.
   Catina are si efect diuretic. Se prepara o infuzie din 3-4 lingurite de fructe la 2 cani apa clocotita. Se bea in 24 de ore. Se tine o cura de 7 zile.
   Licopenul, pe care il contine uleiul de catina, previne si trateaza cancerul mamar, cervical, de prostata.
   Produsele de catina au fost folosite in alimentatia cosmonautilor pentru efectul de revigorare si pentru rezistenta organismului la actiunea radiatiilor cosmice.
   Fiind o vitamina naturala complexa, catina se recomanda persoanelor care fac tratamente contra cancerului cu raze si chimioterapie. Pentru a inlatura efectele chimioterapiei, e utila o cura de o luna de zile, in care se bea o infuzie preparata din 2 linguri de fructe zdrobite la doua cani de apa clocotita. Catina reduce sau distruge infectiile.
   Cercetatorii au demonstrat ca ea amplifica efectul medicamentelor, diminueaza efectele nocive ale citostaticelor.
   Contraindicatii  Deoarece intarzie coagularea sangelui, catina este contraindicata cu cel putin doua saptamani, inainte de o intreventie chirurgicala. Nu se consuma in timpul administrarii unui medicament anticoagulant. Nu se recomanda persoanelor cu colecisite, pancreatite. Pentru ca ea este mai puternica decat cafeaua,  nu se recomanda persoanelor cu tensiune oscilanta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu