Ele sunt originare din Europa si se cultiva in Turcia, Spania, SUA.
Aspect La noi, alunele de padure cresc in padurile de stejar, pe dealuri si munti, pana la inaltimea de 1700 m. Alunul creste spontan, dar se si cultiva. Cea mai mare plantatie se afla in Timis. Alunul de padure se mai cultiva in Vrancea, Sibiu si Constanta. El creste ca o tufa de 3-8 m inaltime. O alta specie creste ca un arbore de 10-15 m inaltime.
Frunzele au o forma rotunda, zimtata pe margini si ascutite la varf. Florile se numesc matisori
Florile de sex masculin sunt galbene, in timp ce florile de sex masculin sunt mici si ascunse in muguri rosii. Mugurii sunt acoperiti de peri fini. Alunii infloresc inainte de aparitia frunzele.
Fructele seamana cu niste globulete, usor alungite. Ele cresc in grupuri de pana la 5 alune, invelite in frunze scurte. Aceste alune sunt acoperite de o coaja subtire, tare, de culoare maro, care se desprinde in fasii. Ele se coc in septembrie si octombrie.
Alunele de padure se culeg cu invelisul lor si se expun la soare, unde se produce o fermentare a acestora. Substantele, care apar din fermentatie, trec in coaja, iar miezul capata o aroma puternica.
Toamna tarziu, dupa caderea frunzelor, pe ramurile alunului, apar matisori cafenii, care pusi in vaza raspandesc o aroma placuta.
Mod de folosire Alunele de padure se consuma crude, prajite si macinate. Ele sunt ingredientul principal din crema Nutella.
Prin macinarea alunelor se poate obtine untul de alune, care este o alternativa a untului de arahide .
Din alunele presate se obtine un ulei apreciat in alimentatie si in industria cosmetica.
Alunele intra in prepararea bomboanelor, biscuitilor si a prajiturilor.
Indicatii Alunele sunt hranitoare si se asimileaza usor.
Consumul a 50-70 g de alune de padure normalizeaza tensiunea, datorita continutului de acizi grasi Omega 6 si Omega 9, a potasiului si a magneziului.
Ele au valoare energetica mare. De aceea, nu se consuma mai multe de 5-6 alune pe zi. 100 g de alune contine 690 de calorii.
Alunele sunt bogate in vitaminele A, B, E, C, in calciu si fosfor. Ele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a copiilor, adolescentilor, gravidelor si varstnicilor.
Alunele si migdalele nu contin gluten. Ele au o valoare calorica si nutritiva apropiata de aceea a carnii.
Alunele de padure sunt recomandate, in special, diabeticilor si bolnavilor de tuberculoza.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu