Alunele de pământ

Ele sunt originare din Brazila si Peru si se cultiva in China, SUA, India, Indonezia.
Denumiri:  "arahide", "alune americane".
Aspect  Aceste alune fac parte din familia mazarii si a fasolei. Alunul de pamant este o planta anuala, cu o radacina puternic ramificata. El infloreste in luna martie si face flori galbene.
   Dupa ce se ofilesc, se lungeste tulpina, se apleaca si intra in sol. Arahidele se formeaza sub pamant.
   Fructul este o pastaie ovala cu 2-3 seminte. Pastaia seamana cu o gogoasa de vierme de matase, cu suprafata striata
   Semintele sunt acoperite cu o coaja bruna sau rosiatica. Plantele se scot mecanic din pamant, se strang in gramezi si se usuca la soare. Ele se recolteaza cand partea aeriana incepe sa se usuce.
   Arahidele se incadreaza in categoria leguminoaselor, din cauza aspectului si a tecii de alune. Ele se incadreaza si in categoria nucilor, pentru ca au proprietati comune cu nucile.
   La noi, arahidele se cultiva in Timis si Hunedoara.
Mod de folosire  Alunele de pamant se consuma crude sau prajite. Ele se folosesc la prepararea ciocolatei, bomboanelor, biscuitilor
   Uleiul de arahide se obtine prin presare la rece. Acesta se foloseste la prepararea margarinei, in industria alimentara, a conservelor, in industria cosmetica si farmaceutica. El seamana la gust cu uleiul de masline.
Indicatii  Datorita continutului de acid folic, arahidele se recomanda in depresii si nevroze. Consumate zilnic, ele dau rezultate bune in cazul surmenajului si a oboselii fizice.Continutul de acid folic si de vitamina E scade riscul de avort spontan si ajuta fatul sa nu dezvolte alergii. Astfel, arahidele sunt recomandate femeilor insarcinate.
   Continutul de aczi grasi nesaturati scad colesterolul si ajuta in ateroscleroza.
   Consumul de arahide stimuleaza activitatea ficatului si a bilei.
   Alunele contin vitamina B1 care se mai numeste vitamina bunei dispozitii.
Contraindicatii  Consumul de arahide este interzis persoanelor cu afectiuni grave ale ficatului sau persoanelor cu alergii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu