Varza Kale

Denumire  "varza fara capatana"
   Se cultiva in Asia, America si Europa.
Aspect  Este o varza creata, de culoare verde intens. Ea se inrudeste mai mult cu varza salbatica decat cu formele cultivate. Desi  verzele cu frunze au fost populare in Europa pana la sfarsitul Evului Mediu, ele au fost inlocuite de verzele cu capatana (varza  alba, varza rosie, varza creata). S-a mai cultivat in Italia si stepele rusesti, iar in rest au devenit hrana pentru animale. Incepand cu anul 1980, este redescoperita si folosita in preparate culinare. Varza Kale are un gust delicios.    Marginile frunzelor sunt ondulate. Frunzele sunt mici si delicate. Petiolul este lung. Ea este prezenta in doua culori: verde si mov. Varza mov este folosita si in scopuri ornamentale.
Mod de folosire  Varza Kale se poate pastra la frigider 3-4 zile. Ea este folosita mai  ales cruda in salate, dar si prajita in ulei cu sos de soia si putin usturoi. Ea este delicioasa fiarta sau pe gratar.
   Varza Kale se poate congela. Dupa congelare, devine mai dulceaga.
Indicatii  Bogata in vitamine si saruri minerale este recomandata in alimentatia copiilor si a persoanelor in varsta.
   Ca si varza Savoy, varza Kale contine un numar mare de glucozinolati, substante care previn cancerul.
   Continutul de fibre ajuta la scaderea colesterolului.
   Varza Kale contine mai mult fier decat carnea de vita si mai mult calciu decat lactatele.
   Betacarotenul continut de ea este unul dintre antioxidantii esentiali care previne cancerul si bolile de inima.
Contraindicatii  Varza Kale se consuma cu moderatie. Ea poate creea probleme persoanelor care urmeaza un tratament anticoagulant.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu