Kaki

Denumire  "fructul dumnezeesc", "curmalul japonez", "mere de aur","persimmon".
  Fructul kaki este originar din China si Japonia.
Aspect  Kaki are culoare portocalie si seamana cu rosiile. Fructul copt se recunoaste prin nuanta usor inchisa si consistenta moale. Kaki este un fruct dulce,cu gust usor acid si are pielita neteda si lucioasa.  Gustul lui este dulceag, asemanator piersicii sau smochinei.  Fructele necoapte sunt foarte acre, iar coaja este amaruie
   Cu cat fructul are pe coaja mai multe dungi, cu atat e mai copt si mai dulce. Kaki se culeg toamna, din copaci inalti de 10 m.

Mod de folosire  Kaki constituie baza alimentatiei in regiunile tropicale. El se consuma proaspat, uscat, crud sau fiert. Poate fi consumat cu sau fara coaja. La cumparare, kaki trebuie sa aiba coaja neteda si tare, fara pete sau puncte negre. La pipait, fructul sa fie moale, iar frunzele sa fie maro.
   Cu cat sunt mai multe dungile de pe coaja, cu atat fructul este mai dulce.
   Kaki se foloseste la prepararea jeleurilor,a dulcetii sau in salatele de fructe. Taiat in bucati, el se serveste cu branza.
   Aceste fructe sunt astrigente, datorita continutului mare de tanin. Dupa congelare, gustul devine mai placut. Se inveleste fiecare kaki in folie alimentara si se depoziteaza in congelator.
   Ele sunt foarte gustoase confiate, cu un gust asemanator curmalelor. Fructele uscate se folosesc la prepararea budincilor, biscuitilor si salatelor.
Indicatii  Fiind bogat in zaharuri, kaki este o portie sanatoasa de energie. El stimuleaza creierul si combate depresia. Un fruct contine 200 de calorii.
   Cafeaua si bauturile energizante pot fi inlocuite cu un fruct de kaki.
   Fructul contine minerale, vitamine, dar si tanin, o substanta care lupta impotriva tumorilor la stomac. Ele contin mai mult potasiu decat bananele si de doua ori mai multe fibre decat merele.
Astfel ele regleaza tensiunea arteriala.
   Kaki este unul dintre cele mai tonice si totodata dietetice fructe. El ajuta in diaree, enterocolita si hemoragii.
   In urma unor studii, kaki sunt printre putinele fructe care distrug celulele canceroase de la san, de la colon si prostata. Aceasta calitate se datoreaza flavonoidului "fisteina".
   Kaki este un aliment alcalin care scade aciditatea gastrica.
   In general, se mananca 1-2 fructe pe zi. Pentru efect diuretic, se consuma 3-4 fructe pe zi.
Contraindicatii    Nu este recomandat in diabet, obezitate si  in alergii. Nu se consuma de copiii pana la 3 ani. Nu se mananca pe stomacul gol si nici impreuna cu apa rece sau cu lapte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu