Agrise

Agrisele sunt originare din Asia si Africa. Ele s-au raspandit in Europa si America de nord.
Denumiri: "bobul gastei", "coacaza salbatica", "agurida", "strugur spinos", "struguri domnesti", "pomusoara", "bobite", "strugurii ursului", "fragi de lemn alb".
 Aspect  Agrisul este un arbust mic, cu ramurile arcuite, prevazute cu tepi. El creste prin paduri, in zona montana si subalpina, in locuri racoroase si umede. Frunzele sunt mari si paroase. Florile verzui sau roscate apar in aprilie si mai. In popor, agrisul se numeste " vita de vie nordica". La noi, el se cultiva in gradini. Se recolteaza pe tot parcursul verii.
   Fructele sunt mici, rotunde sau ovale, de culoare verde, galbuie sau rosiatica. In mijlocul lor sunt multe seminte negricioase.  Agrisele incep sa se coaca din luna iulie. Gustul lor este dulce-acrisor.
   Cele mai cunoscute soiuri sunt americane si europene. Agrisele europene sunt mari cat o pruna mica. Fructele americane sunt mici, rotunde de culoare roz pana la rosie. la maturitate.
   Soiurile cultivate au fructele mai dulci si au gustul si aroma afinelor.
   Mai exista si agrise indiene, care s-au raspandit in intreaga lume. Ele sunt galbene sau verzi, au gustul dulce-acrisor, piperat si amar, in acelasi timp.
Mod de folosire  In luna iunie, se culeg agrisele verzi, pentru prepararea gemului, placintelor sau tartelor. Agrisele sunt folosite in supe, ciorbe si  sosuri. In Franta, se prepara un sos delicios cu care se gateste macroul. Agrisele coapte se consuma in stare proaspata. Pentru ca au gust amarui si acru, agrisele proaspete se servesc cu zahar si frisca.
Indicatii  100g de agrise contin intre 400-600mg vitamina C, cam de douazeci de ori mai mult decat sucul de portocale. De aceea, ele reduc hipertensiunea si previn bolile de inima.  Agrisele sunt printre putinele fructe conservate care pastreaza un continut mare de vitamina C.
   Sucul agriselor indulcit cu miere este eficient impotriva racelilor, dar este si un tonic natural.
   O cura cu 200g de fructe pe zi, timp de doua saptamani, creste puterea de concentrare in perioada examenelor.
   Consumate inainte de masa, agrisele ajuta ficatul si bila. Consumate dupa masa, ele devin un digestiv excelent.
   Aceste fructe sunt recomandate in inflamatiile cailor urinare, reumatism si guta, deoarece produc diureza, cu eliminare de acid uric.
   Ele au o actiune calmanta, reduc durerile de cap si imbunatatesc somnul.
   Agrisele contin 26% din necesarul de fibre zilnic, avand capacitatea de a preveni cancerul de colon.     Astfel, ele sunt un remediu impotriva constipatiei.
   Aceste fructe sunt recomandate copiilor anemici si fara pofta de mancare. Gustul dulce-acrisor inlatura senzatia de greata.
   Agrisele combat problemele de infertilitate si imbunatatesc calitatea lichidului seminal.
Contraindicatii  Femeile insarcinate nu trebuie sa le consume. Consumul exagerat de agrise produce sangerari nazale, diaree si scaderea tensiunii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu