Migdale

Sunt originare din Asia Mica si Africa de Nord.
Denumiri  "amigdal", "pom de mandula".
Aspect  Migdalul creste in stare salbatica sau cultivata. El face parte din familia Rosaceae si se inrudeste cu piersicul si caisul. Fructul si pomul se aseamana cu prunul. De aici, denumirea stiintifica a migdalului:"Prunis dulcis". Spre deosebire de prun, samburele migdalei este comestibil.
   La noi, creste in Banat, Oltenia si Dobrogea. In stare salbatica cresc migdalii cu fructe amare.             Migdalii cu fructe dulci cresc in livezi. Ei fac fructe la 5-12 ani de la plantare. Un singur pom poate produce 40 de kg de migdale. Pomii cu flori albe sau roz sunt foarte frumosi si decorativi.
   Migdalul cu miezul amar are florile mari si albe si se foloseste numai ca port altoi. Migdalele amare contin acid prusic, care, in doze mici, e periculos, iar in doze mari, e letal. Vanzarea lor este interzisa in SUA. Pentru consum in stare proaspata, se folosesc numai migdalele dulci.
   Fructele de forma ovala, galben-maronii cresc in ciorchine. Samburele e acoperit cu o coaja catifelata si tare. Pana se coace, migdala seamana cu o piersica. Se recolteaza cand crapa coaja si se despica spre exterior. Migdalele se scutura mecanic sau cad singure. Se separa de coaja, se intind la soare si se usuca3-4 zile. Semintele au forma de lacrima si, de aceea, se numesc "lacrimi de sanatate".
   Ele sunt acoperite de o pielita bruna si aspra, care se indeparteaza prin oparirea semintelor.
   Gustul migdalelor este de nuca dulce.
Mod de folosire  Migdalele dulci se consuma prajite sau inmuiate in apa. Migdalele necoapte, crude se folosesc la obtinerea conservelor, la colorarea coniacului si la fabricarea sapunului. Fructele verzi sunt acre si sunt o gustare populara la popoarele arabe.
   In Asia, migdalele se folosesc la preparatele din carne de pui, peste si la preparatele vegetariene.
   In Europa din ele se face martipanul, o pasta folosita la bomboane si prajituri
   Din migdalele dulci de prepara un lapte, bun la gust. Ele se lasa in apa, peste noapte. Diminata, migalele si apa se mixeaza in blender. Laptele se strecoara prin sita si se amesteca cu miere.
Indicatii  Laptele de migdale se consuma de convalescenti, in bolile de stomac, in palpitatii si in afectiunile urinare. Acest lapte este recomandat persoanelor cu intoleranta la lactoza sau alergie la soia.
   Migdalele nu contin colesterol, au multe minerale: fosfor, calciu, magneziu. Fiind bogate in calciu. potasiu si magneziu, ele sunt recomandate persoanelor care sufera de osteoporoza. Magneziul din ele ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Bogate in fibre, migdalele ofera o senzatie de satietate.
   Aceste fructe, bogate in vitamina E,previn bolile de inima, cancerul si boala Alzheimer.
Contraindicatii  Migdalele consumate prajite si sarate cresc tensiunea arteiala. Nu se consuma in exces, impreuna cu alimente bogate in vitamina E, deoarece apar diaree, ameteli, slabiciune.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu