Fistic

Este un arbust originar din Grecia, Siria, Turcia, Pakistan. In Europa, este cunoscut de pe timpul romanilor. In secolul al XX-lea, a inceput sa se cultive in America de Nord, Iran si Europa de sud.
Denumiri:  "migdala verde".
Aspect  Exista mai multe specii de fistic. Cea mai raspandita este" Pistacia vera", care are fructele mai mici si coaja mai subtire decat celelalte varietati de fistic.
   Fisticul este un arbust mic, din familia caju. Se cultiva in locuri cu clima calda sau temperata. El creste incet, dar poate trai sute de ani. Dupa 7-10 ani, incepe sa produca fructe.
   Fisticul infloreste in martie-aprilie. Florile sunt mici, verzui-maronii, fara petale.
   Florile cresc in ciorchini. Nu toti pomii fac fistic, pentru ca exista flori feminine si masculine care provin din arbori diferiti. Pomul cu flori feminine produce fistic si are o productie buna la fiecare  doi ani. O pulpa carnoasa inconjoara samburele de fistic oval, verzui, care se coace intr-o coja lemnoasa subtire. Cand se coace fructul, partea de sus a nucii crapa si lasa sa se vada miezul verde, acoperit de o pielita purpurie spre maronie.
   Din aceasta cauza, in Iran fisticul se numeste "nuca zambitoare", iar in China, "nuca fericita". In Rusia, din cauza crapaturii si a samburelui care are forma de zambet, el se numeste "nuca vesela".
   Fructele se culeg in septembrie. Invelisul exterior se indeparteaza la doua ore, de la cules, pentru a impiedica intarirea cojii si aparitia petelor si ciupercilor, pe acestea. Ele se tin la soare, cateva zile.
   Se recolteaza noaptea mecanic sau prin scuturare, deoarece arborele emana la razele ultraviolete uleiuri care produc ameteala culegatorilor.
   Gustul fisticului este foarte placut, cu nuante rasinoase. Cu cat samburele este mai verde, cu atat este mai bun.
Mod de folosire  Fisticul se gaseste in coaja, sarat si prajit sau nesarat si decojit. El este folosit in inghetate, ciocolata, dulciuri, indeosebi in baclava. El este foarte bun in salate de fructe sau legume, in paste. Macinat, se adauga, ca si condiment in carnea de peste, de pui, de vita. In Franta, fisticul se consuma ca aperitiv. Se recomanda sa fie consumat crud, cu sau fara pielita.
   Din fistic se pot obtine ulei, unt si lapte. Uleiul si untul se folosesc in industria alimentara, farmaceutica si cosmetica.
Indicatii  Fisticul contine 50% grasimi, 20% proteine, fier, vitamine din grupul B. 90% din grasimi reprezinta grasimile nesaturate care scad colesterolul. El contine un aminoacid numit "arginina", care previne bolile cardiovasculare.
   O nuca de fistic contine3-4 calorii. De aceea, se mai numeste "nuca slaba". Fiin bogat in potasiu, regleaza tensiunea arteriala.
   Fisticul are mai multi antioxidanti decat afinele, murele si sucul de rodie
   Consumand regulat cateva nuci de fistic, ne asiguram luteina necesara pentru sanatatea ochilor
   Fisticul este un aliment satios, recomandat copiilor si sportivilor.
Contraindicatii  Consumul trebuie sa fie moderat, pentru ca pot favoriza cresterea in greutate.               Femeile insarcinate sau femeile care doresc sa devina mame, e bine sa consume fistic, deoarece ajuta la dezvoltarea normala a fatului
   Persoanele alergice la arahide trebuie sa nu consume fistic.
 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu