Andivele

Se obtin de la planta numita "cicoarea de vara" sau "cicoarea de Bruxelles". Au fost cultivate la inceput in Belgia. Andivele apar pe piata din luna noiembrie pana primavara, perioada in care lipsesc tufandalele.
Aspect  Exista 2 varietati: alba si rosie. Andiva rosie are gust mai puternic si gatita isi pierde culoarea. Andiva alba are frunzele crocante si e mai buna pentru salate. Se cultiva pentru mugure si frunzele albe. Frunzele sunt asezate sub forma de rozeta. Exista andive crete cu frunze ascutite si andive cu frunze netede. Gustul e putin amar.
   Andivele trebuie sa aiba frunze albe, fara pete si galbene spre varfuri. Frunzele sa fie lipite unele de altele la varf.
Mod de folosire  Se scot frunzele inchise la culoare.Varful se sterge cu un prosop putin umed. Se taie varful pe diagonala, apoi se taie felii pana se ajunge la frunzele mici din mijloc. Pentru a ajunge la ele, se scot frunzele una cate una. Frunzele mici din centru se arunca. Se taie si radacina. Andivele se pastreaza la frigider, in punga inchisa la culoare pentru a nu deveni amare in contact cu lumina.
   Andivele se folosesc in salate, supe, tocanite. In salata, ele se combina cu rucola, salata verde, ridichi si se amesteca cu ulei, zeama de lamaie (maioneza). Daca au gust amar, andivele se tin in apa cu sare si otet, 20 minute.In supe, ele dau o aroma deosebita. Prin fierbere, ele isi pierd o parte din proprietatile nutritive.
Indicatii  Andivele sunt bogate in potasiu, calciu, celuloza, dar si in vitaminele A,C,E. Daca se consuma regulat, dispar durerile de ochi si se amelioreaza vederea. Ele sunt recomdandate copiilor, gravidelor, batranilor pentru rolul lor vitaminizant. Andivele fac parte din alimentatia cardiacilor si a bolnavilor cu edeme.
   Andivele sunt sarace in calorii. O singura frunza are o singura calorie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu