Andivele

   Se obtin de la planta numita "cicoarea de vara" sau "cicoarea de Bruxelles". Au fost cultivate la inceput in Belgia, in anul 1850.  Cicoarea a fost fortata sa creasca in intuneric si, de aceea ,frunzele au devenit albe.
   Se seamana primavara si se dezvolta o planta care se scoate din paman, toamna. Ea se planteaza sub un strat de turba umed, la 20 C. Dupa 2-3 saptamani iese un mugure care se taie si este bun de consum. Belgia, Franta, Olanda sunt producatoare de andive.
   Andivele apar pe piata din luna noiembrie pana primavara, perioada in care lipsesc tufandalele.
Aspect  Exista 2 varietati: alba si rosie. Andiva rosie are gust mai puternic si gatita isi pierde culoarea. Andiva alba are frunzele crocante si e mai buna pentru salate. Se cultiva pentru mugure si frunzele albe. Frunzele sunt asezate sub forma de rozeta. Exista andive crete cu frunze ascutite si andive cu frunze netede. Gustul e putin amar.
   Andivele trebuie sa aiba frunze albe, fara pete si galbene spre varfuri. Frunzele sa fie lipite unele de altele la varf.
Mod de folosire  Se scot frunzele inchise la culoare.Varful se sterge cu un prosop putin umed. Se taie varful pe diagonala, apoi se taie felii pana se ajunge la frunzele mici din mijloc. Pentru a ajunge la ele, se scot frunzele una cate una. Frunzele mici din centru se arunca. Se taie si radacina. Andivele se pastreaza la frigider, in punga inchisa la culoare pentru a nu deveni amare in contact cu lumina.
   Ele se consuma proaspete, fierte, coapte si fripte pe gratar.
   Frunzele se spala cand se prepara. Altfel, se innegresc si devin amarui.
   Andivele se folosesc in salate, supe, tocanite. In salata, ele se combina cu rucola, salata verde, ridichi si se amesteca cu ulei, zeama de lamaie (maioneza). Daca au gust amar, andivele se tin in apa cu sare si otet, 20 minute.In supe, ele dau o aroma deosebita. Prin fierbere, ele isi pierd o parte din proprietatile nutritive
   Andivele se servesc cu mere, portocale, ridichi, ciuperci, creme de branza..
Indicatii  Andivele sunt bogate in potasiu, calciu, celuloza, dar si in vitaminele A,C,E. Daca se consuma regulat, dispar durerile de ochi si se amelioreaza vederea. Ele sunt recomdandate copiilor, gravidelor, batranilor pentru rolul lor vitaminizant. Andivele fac parte din alimentatia cardiacilor si a bolnavilor cu edeme. Ele contin un prebiotic, inulina care stimuleaza dezvoltarea florei intestinale.
   Frunzele albe au efect depurativ.
   Andivele sunt sarace in calorii. O singura frunza are o singura calorie.
Contraindicatii  Andivele nu sunt recomandate persoanelor cu ulcer si gastrita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu