Spanacul

  Spanacul a fost adus in Europa din Persia. Arabii il numesc "Printul legumelor". Pentru francezi el este "matura stomacului".
Aspect  Frunzele spanacului sunt mari, alungite sau triunghiulare, in forma de sageata, cu petiol lung, carnoase, de culoare verde inchis. Evitati frunzele care au tulpini prea groase si tari.
Mod de folosire  Frunzele se spala bine, se usuca intre prosoape de hartie si se pastreaza in pungi de plastic, la frigider, trei zile. Prin congelare, spanacul nu-si pierde prea mult proprietatile naturale. Se oxideaza repede si de aceea se evita spanacul din conservele de metal si chiar taierea lui cu cutitul. Este recomandabil a fi consumat crud in salate si se poate manca de doua ori pe saptamana.
Indicatii  Spanacul stimuleaza activitatea inimii, secretiile pancreatice si biliare. Bolnavii cu depresii psihice ar fi bine sa consume cate un pahar de suc de spanac in fiecare dimineata. O jumatate de litru de suc pe zi poate vindeca constipatiile rebele. Spanacul e numit"matura cailor digestive" pentru ca inlatura greata si constipatia. Consumul de frunze proaspete in salate ajuta la tratarea anemiei si asteniei, deoarece fierul si clorofila regenereaza sangele si cresc hemoglobina. Pentru o mai mare diureza in bolile de rinichi sau de vezica se beau doua cani pe zi de infuzie din frunze proaspete (o cana de apa clocotita turnata peste o lingurita de frunze zdrobite). Un consum frecvent de spanac scade riscul de diabet. Pentru o absorbtie mai buna a fierului din spanac, se prepara in salate cu zeama de lamaie. El este bogat in vitaminele A, B1, B2, B6, C, E, K, caroten, glucide, luteina, acid folic.
   Spanacul este recomandat gravidelor, deoarece contribuie la dezvoltarea buna a fatului.
Contraindicatii  Datorita continutului de oxalati, spanacul este contraindicat in guta, reumatism, artrita. Se recomanda consum moderat in cazul persoanelor cu boli hepatice si litiaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu