Avocado

Băștinașii l-au numit „para aligatorului”. Coaja verde închis, încrețită, ne duce cu gândul la pielea aligatorului.
Aspect  Este un fruct exotic care creste in zonele tropicale. Arborele creste pana la 20m inaltime si face in jur de 100 de fructe.  Coaja fructului copt este verde inchis cu nuante rosii, fara pete. Daca la pipait este tare inseamna ca este necopt. Daca este moale, fructul este trecut deja.
   Cand este greu, avocado este copt. Daca este tare. se inveleste in ziar pentru a se coace. Se coace mai repede daca se asaza langa o banana sau un mar. Fructul copt se pastreaza maximum 3 zile la frigider. Pulpa lui este galben-verzuie.
Mod de folosire  Avocado se taie in jumatate pe lungime, se scoate samburele si pulpa cu o lingura.
   Pulpa se mananca cu lingurita sau se paseaza. Pulpa pasata se stropeste cu zeama de lamaie, se presara piper, boia, 1 catel de usturoi tocat. Se serveste pasta intinsa pe paine prajita. Se foloseste cu succes in preparatele cu peste,cu pui sau la salate.
   Acest fruct are o consistenta cremoasa si, de aceea, este un substitut al untului.
   Avocado se consuma in supele-crema, sandvisuri si sosuri. Din el se prepara cunoscutul sos, guacamole.
   Desi este un fruct, el se consuma ca fel de mancare si nu ca desert.
Indicatii  Deoarece contine proteine, se consuma cu moderatie de catre supraponderali. Fructul contine luteina, un antioxidant si, de aceea, cateva felioare de avocado in salatele de legume ajuta la sanatatea ochilor si a pielii.  Avocado, consumat timp de o saptamana, normalizeaza nivelul usor crescut al colesterolului,datorita acidului oleic continut. El se digera repede si usor.
   Studiile facute arata ca avocado protejeaza impotriva bolilor de inima, a cancerului si a cataractei.
   El contine multi aminoacizi care hranesc si vindeca tesutul conjunctiv. Avocado contine mai mult potasiu decat o banana si regleaza tensiunea.
   El este bogat in betacaroten si vitamina E care impreuna formeaza un antioxidant puternic care inhiba dezvoltarea celulelor canceroase din zona prostatei.
   Uleiul de avocado accelereaza vindecarea pielii, a acneeii si a dermatitei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu