Cresonul

Denumire  "Nasturel", "hrenita", "creson de fantana","macris de balta".
   El este originar din America de Sud. In Europa, creste spontan, in locuri umede, in apropierea izvoarelor, a paraielor, prin locuri mlastinoase.  Iarna, se cultiva in sere sau in ghivece.
Aspect  La noi, cresonul face parte din flora spontana Frunzele sunt lunguiete, de un verde intens. Frunzele sunt delicate, fragede si picante.Florile sunt albe sau rosii. Cresonul creste in locuri umbroase si umede.
   Ele au un gust placut, picant, asemanator hreanului, dar mai putin intens. Gustul e acrisor, usor amarui. Frunzele se recolteaza cand planta are intre 7-10cm. Fructul are 2-5 seminte brune.
Mod de folosire   Tulpinile si frunzele tinere se folosesc in salate si se adauga in mancarurile de legume. Cresonul este un ingredient al branzeturilor, otetului aromat sau al salatelor. Nu se combina cu alte ierburi aromate, fiindca nu se mai simte gustul cresonului. Cresonul nu se poate usca sau congela. Din seminte se prepara o pasta asemanatoare mustarului.
   Frunzele tocate marunt se presara pe sandwisuri. El este un condiment excelent pentru gustari, deoarece da alimentelor un gust de prospetime.
   Usor oparit, cu putin ulei si suc de lamaie, cresonul devine o garnitura pentru carne si peste.
Indicatii  Cresonul are mai multa vitamina C si saruri minerale decat ceapa verde. Bogat in sulf si iod asigura buna functionare a tiroidei si a celulelor nervoase. Se recomanda in profilaxia anemiilor, a scorbutului, a bronsitei, a reumatismului si a diabetului. Se consuma 20-30 de frunze sau lastari cruzi, pe zi. Cresonul are efecte diuretice si afrosidiace.
   Cresonul este un antidot pentru nicotina. Curele cu aceasta planta sunt indicate fumatorilor, pentru a preveni aparitia cancerului pulmonar.
   Nu este recomandat in meniul femeilor gravide si al copiilor mici.
Contraindicatii  Nu se recomanda consumul exagerat de creson, deoarece planta are proprietati diuretice puternice. In doze mari, este greu de suportat de persoanele cu afectiuni ale stomacului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu