Stevia

  Stevia este intalnita pe pajisti, la marginea padurilor, in campie. Stevia este un bun inlocuitor al spanacului. Are un gust dulce, acrisor. Frunzele sunt mari cu petiol mare.
Este originara din America de sud. Populatia indigena mesteca frunzele datorita gustului dulce sau le foloseau la indulcirea bauturilor.
Mod de folosire   La noi, ea creste spontan. De la stevie se consuma frunzele in mai multe preparate, fiind folosite de primavara devreme pana toamna tarziu. Dupa preparare, sunt mai untoase decat cele de spanac.Frunzele se usuca, se congeleaza sau se pastreaza cu sare la borcan.
   Din stevie se pot prepara salate simple sau in combinatie cu alte verdeturi (leurda, ceapa verde, rosii, ridichi). Mancarea simpla se pregateste ca spanacul. Se prepara si sarmalute in foi de stevie.
Indicatii  Fibrele din stevie hranesc pancreasul si accelereaza tranzitul intestinal. Ea normalizeaza nivelul zaharului in sange si scade pofta de dulciuri, consumand 1-2 cani de infuzie proaspata, timp de 2-3 saptamani. Vitamina C, sarurile minerale si acidul oxalic reminerealizeaza organismul. Ideal ar fi sa se foloseasca cat mai des stevia in salate.Inrudita cu urzicile si spanacul, stevia este buna pentru o cura de detoxificare, primavara.
   Ca sa scada pofta de mancare, inainte cu 30 de minute, inainte de masa, se bea un ceai de stevie.
   Stevia are un indice glicemic foarte mic si e saraca in calorii. Frunzele uscate se scufunda in apa, ,printr-un procedeu asemanator ceaiului si se elibereaza substantele dulci din frunze. Se obtine un extract  cu gust dulce, asemanator zaharului.
   Indulcitorii obtinuti din stevie sunt naturali si sanatosi, buni pentru diabetici si pentru cei  care adora dulciurile. Ea este avizata ca inlocuitor de zahar din 2011.
Contraindicatii  Ea este contraindicata persoanelor cu afectiuni ale stomacului, plamanilor sau cu pietre la rinichi sau ficat. Nu se recomanda mamelor care alapteaza, deoarece pot produce diaree bebelusului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu