Macrisul

Denumiri  "Trifoi norocos", "macris de padure", "macrisul iepurelui", "macris ciobanesc".
   Macrisul creste in paduri, fanete sau poate fi cultivat.
Aspect  Frunzele macrisului de padure seamana cu trifoiul si sunt de culoare verde deschis. Macrisul mare se cultiva si are frunzele alungite semanand cu o sageata. Celelalte varietati de macris se folosesc numai in medicina populara. Se culeg numai frunzele tinere deoarece celelalte sunt amare. Gustul macrisului este acrisor. Aroma este asemanatoare cu a fructului de Kiwi.
Mod de folosire  Macrisul se foloseste numai crud, nu conservat sau uscat. El se prepara ca stevia si se fac salate, supe, piureuri. Piureul de spanac capata un gust excelent daca i se adauga macris.
   Tocate marunt frunzele de macris, alaturi de frunze de ceapa, de usturoi, de patrunjel, de papadie si urzici, se amesteca cu unt si branza, pentru a obtine o pasta hranitoare.
  Indicatii  Hepatitele se trateaza cateva luni prin administrarea unui decoct de frunze. Pentru arsuri stomacale se beau 2 cani de infuzie de frunze proaspete pe zi. Pentru combaterea constipatiei se face o supa din macris, salata verde, praz. Toate se taie marunt si se fierb. Cand e gata supa, se adauga putin unt.
Contraindicatii  Nu se consuma mai mult de 100-150g/zi pentru ca poate produce ameteli si pierderi de calciu. Avand un continut ridicat de acid oxalic nu se recomanda bolnavilor de rinichi si guta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu