Anghinare

   Ea creste in zone de deal, la campie si la marginea padurilor. Se cultiva pentru inflorescentele de la care se consuma receptaculul.
Aspect  Leguma are frunze mari si spinoase si flori rosii-violacee, invelite la baza de solzi carnosi si comestibili. Exista doua varietati de anghinare.  Prima este deschisa la culoare si are o "floare"mare, cu tepi. A doua varietate, verde-violeta, este lunguiata si fara tepi. De fapt, partea comestibila este bulbul florii.  Gustul lor este dulce-amar. La noi, se cultiva in sudul tarii, unde temperaturile sunt mai rdicate.
   Frunzele argintii apar primavara, iar vara apar mugurii comestibili care se deschid ca niste flori violete de ciulin, daca nu se recolteaza la timp. Mugurii se recolteaza inainte de a se deschide si cand tulpina este flexibila.
Mod de folosire  Anghinarea se tine de varf, se taie tulpina astfel incat leguma sa stea drept pe masa.    Cu o foarfeca sau un cutit se taie varful frunzelor si se indeparteaza varful ascutit al anghinarei. Se fierbe in apa clocotita cu sare, 45 de minute, pana se desprind usor frunzele. Se scurge. Se scot frunzele din mijloc, apoi cu o lingurita se inlatura miezul necomestibil.
   Cand sunt gatite frunzele violete, preparatul capata o aroma deosebita. In salate, ea se despica pe lungime, se curata miezul care se prezinta sub forma de puf. Se pune in apa cu zeama de lamaie pentru a nu-si pierde culoarea si gustul. Anghinarea se taie fasiute si se combina cu spanac si sos de branza. Ea are un gust mai dulce. Anghinarea se poate prepara la gratar sau se poate face din ea o supa-crema. Pregatita cu peste sau carne, ea este amaruie. Se consuma si conservata in ulei. Ea este apreciata mai ales in bucataria mediteraneana.
   Se cumpara mugurii cat mai inchisi, cu solzi carnosi. Anghinarea se pastreaza la frigider,nu mai mult de 3-4 zile.
Indicatii  Anghinarea contine saruri de potasiu si magneziu, insulina si oxidanti. Acestea scad zaharul din sange, regenereaza celulele hepatice si ajuta diureza.
   Ea este benefica pentru inima, reduce colesterolul si imbunatateste circulatia sangelui.
   In acest scop se prepara o infuzie de anghinare (o lingura de frunze maruntite se oparesc cu 500ml apa clocotita). racita se strecoara si se indulceste. Se bea o parte  de ceai dimineata, pe stomacul gol si se sta intins pe partea dreapta, o jumatate de ora. Restul de ceai se bea cu o jumatate de ora inainte de mesele principale. Se bea cu inghitituri rare.
   Anghinarea , bogata in fibre, proteine si calciu este o leguma sanatoasa, care diminueaza riscul de cancer de colon.
   Aceasta leguma creeaza o stare de satietate si, de accea, e recomandata in curele de slabire.
   Este un aliment alcalinizat care scade efectul alimentelor acidifiante, cum e carnea. Denumita "hrana bogatilor ", anghinarea era consumata de acestia, pentru a preveni afectiunile legate de consumul exagerat de grasimi si alcool.
Contraindicatii  Nu se consuma anghinarea in cazul bolilor renale si hepato biliare. Nu se recomanda persoanelor care alapteaza.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu