Cartofii dulci

Denumire  "batate"
   Sunt originari din America centrala. La noi sunt putin cunoscuti, fiind inca o curiozitate.
Aspect  Cartofii de culoare rosie au pulpa uscata, iar cei albi sau galbeni au pulpa moale, suculenta. De obicei, se confunda cu yamul. Sunt o specie separata,superioara yamului pentru calitatile lui nutritive.
   Cartofii dulci sunt lunguieti, ascutiti la capete, astfel deosbindu-se de cartofii obisnuiti.
   Miezul galben intens are un gust asemanator morcovilor sau dovleacului pentru copt.
Mod de folosire  Se prepara dupa modelul cartofilor obisnuiti. Se mananca copti, prajiti, fierti, dar pot fi si ingredient pentru ciorbe, supe, placinte. Niciodata nu se consuma cruzi.
   Copti, cartofii dulci sunt deliciosi. Se spala bine, se lasa cu coaja. Se taie felii, se asaza pe o folie de aluminiu cu 1-2 catei de usturoi, unt, cimbru, sare. Se impacheteaza in folie si se dau la cuptor, 30 de minute.
   Sunt buni preparati si piure impreuna cu nuci, migdale si ciuperci. Cartofii prajiti se servesc cu maioneza si usturoi.
Indicatii  Cartofii dulci sunt bogati in betacaroten, culoarea lor aratand acest lucru. Ei previn bolile de inima si sunt ideali in dieta copiilor, a femeilor insarcinate.
   Sunt usor de digerat, deoarece contin amidon. Bogati in vitamina A si antioxidanti, ei previn cancerul de colon si de intestin.
Contraindicatii  Sunt interzisi persoanelor cu afectiuni ale rinichilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu