Cartofii dulci

Denumire  "batate"
   Sunt originari din America centrala. La noi sunt putin cunoscuti, fiind inca o curiozitate. Cartofii dulci au fost adusi de Cristofor Columb din America Centrala sau de sud. Exploratorii europeni i-au numit "batate".
Aspect Ei sunt plante cataratoare, cu frunze in forma de inima, cu flori albe sau violete. Tulpinile subterane produc tuberculii alungiti.  Cartofii de culoare rosie au pulpa uscata, iar cei albi sau galbeni au pulpa moale, suculenta. De obicei, se confunda cu yamul. Sunt o specie separata,superioara yamului pentru calitatile lui nutritive.
   Cartofii dulci sunt lunguieti, ascutiti la capete, astfel deosbindu-se de cartofii obisnuiti.
   Miezul galben intens are un gust asemanator morcovilor sau dovleacului pentru copt.
Mod de folosire  Se prepara dupa modelul cartofilor obisnuiti. Se mananca copti, prajiti, fierti, dar pot fi si ingredient pentru ciorbe, supe, placinte. Niciodata nu se consuma cruzi.
   Copti, cartofii dulci sunt deliciosi. Se spala bine, se lasa cu coaja. Se taie felii, se asaza pe o folie de aluminiu cu 1-2 catei de usturoi, unt, cimbru, sare. Se impacheteaza in folie si se dau la cuptor, 30 de minute.
   Sunt buni preparati si piure impreuna cu nuci, migdale si ciuperci. Cartofii prajiti se servesc cu maioneza si usturoi.
Indicatii  Cartofii dulci sunt bogati in betacaroten, culoarea lor aratand acest lucru. Ei previn bolile de inima si sunt ideali in dieta copiilor, a femeilor insarcinate. Cartofii dulci au continut mare de mangan care stabilizeaza nivelul de zahar din sange.
   Datorita fibrelor si proteinelor, acesti cartofi sunt satiosi. Consumati copti in coaja, ei previn constipatia.
   Sunt usor de digerat, deoarece contin amidon. Bogati in vitamina A si antioxidanti, ei previn cancerul de colon si de intestin.
Contraindicatii  Sunt interzisi persoanelor cu afectiuni ale rinichilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu