Chives

Denumire  "arpagic", "ceapa pitica", "ceapa de tuns", "ceapa lunga", "ceapa ciorii", "civeta", "cepsoara".
   Este folosit din vechime de greci la gatit, dar si in medicina populara. Ea creste si in stare salbatica, in zonele de deal si de munte, mai ales.
Aspect  Chives seamana cu ceapa verde foarte tanara. Are frunze fine, tubulare, lungi care pot ajunge pana la 40 cm inaltime. Ele sunt   de culoare verde inchis.
   Dintre rudele sale ( usturoiul, ceapa, prazul ), chives are aroma cea mai delicata. Ea este cea mai mica specie de ceapa verde cu aroma de usturoi. Cand se recolteaza, frunzele se prind in manunchi si se taie cu cutitul. De aici si denumirea de "ceapa de tuns".
   Frunzele nu se fierb, ci se presara la final peste mancare. Aroma fina dispare prin incalzire.
Mod de folosire  Chives condimenteaza omletele, supele, sosurile si mancarurile cu cartofi.Cu aceasta planta se aromatizeaza otetul, dar si branza cremoasa.
Indicatii  Vanataile, inflamatiile pot disparea daca se aplica pe acestea frunze sau radacini strivite. Chives are aceleasi calitati nutritive ca si ceapa. Ea reduce colesterolul si faciliteaza somnul. Chives este diuretica si stimuleaza pofta de mancare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu