Napul

Denumire  "topinambur", "nap porcesc", "mar de pamant", "pere iernatice".
   Este originar din Europa.
Aspect  La inceput cu aceasta planta se hraneau porcii. Cand s-au constatat  calitatile lui nutritive, a inceput sa fie consumat de catre oameni.
   Tuberculii au o forma alungita si sunt carnosi. Culoarea lor variaza de la crem-galbui la maron.Napii trebuie sa aiba o coaja neteda, fara pete. In partea de jos, tuberculul este alb, iar in partea superioara este mov.
   Sunt preferati napii mici care au gust dulce. Napul se aseamana la gust cu anghinarea.
Mod de folosire  Napul se consuma crud in salate. Se da pe razatoare si se amesteca cu un morcov si cu o telina rase. Se adauga o ceapa tocata si putina maioneza.
   Napii se pot mura ca si varza, fiind ruda apropiata a acesteia. Tuberculii se fierb in aburi sau se prajesc. Ei se curata de coaja, se tin jumatate de ora in apa cu otet. Dupa ce au fiert 10 minute in apa cu sare, se strecoara. Feliati, se inabusa in unt, 5-6 minute.
   Frunzele tinere se adauga in salate si ciorbe. In ciorbe, napii inlocuiesc cartofii. Ei se condimenteaza cu nucsoara.
Indicatii  Napul este recomandat in curele de slabire pentru ca scad pofta de mancare. El contine putine calorii si de aceea e preferat in obezitate, diabet si hipertensiune.
Containdicatii  Trebuie consumat cu moderatie de persoanele cu afectiuni ale glandei tiroide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu