Napul


   Este originar din campiile nord-americane. In anul 1600, a devenit cunoscut in Europa.
Aspect  La inceput cu aceasta planta se hraneau porcii. Cand s-au constatat  calitatile lui nutritive, a inceput sa fie consumat de catre oameni. Napul este o ruda apropiata cu varza si cartoful.
   El este o planta erbacee bienala, cu frunze ascutite si flori galbene.
   Este o leguma care creste repede in sezonul rece. Pentru cultura de toamna, se planteaza la mijlocul verii. Pentru cultura de iarna, se planteaza incepand cu luna octombrie.
   Important e sa ajunga la maturitate, in sezonul rece. Caldura dauneaza cresterii acestei legume. Legumele recoltate dupa primul inghet sunt mai gustoase decat cele culese, imediat ce au ajuns la maturitate.
   Tuberculii au o forma alungita sau rotunda si sunt carnosi. Culoarea lor variaza de la crem-galbui la maron.Napii trebuie sa aiba o coaja neteda, fara pete. In partea de jos, tuberculul este alb, iar in partea superioara este mov.
   Sunt preferati napii mici care au gust dulce. Napul se aseamana la gust cu anghinarea.
Mod de folosire  Napul se consuma crud in salate. Se da pe razatoare si se amesteca cu un morcov si cu o telina rase. Se adauga o ceapa tocata si putina maioneza.
   Napii se pot mura ca si varza, fiind ruda apropiata a acesteia. Tuberculii se fierb in aburi sau se prajesc. Ei se curata de coaja, se tin jumatate de ora in apa cu otet. Dupa ce au fiert 10 minute in apa cu sare, se strecoara. Feliati, se inabusa in unt, 5-6 minute.
   Frunzele tinere se adauga in salate si ciorbe sau se prepara ca spanacul. In ciorbe, napii inlocuiesc cartofii. Ei se condimenteaza cu nucsoara.
Indicatii  Napul este recomandat in curele de slabire pentru ca scad pofta de mancare. El contine putine calorii si de aceea e preferat in obezitate, diabet si hipertensiune.
 
   Bulbii au un continut mare de fier si, de aceea, sunt recomandati persoanelor anemice.
   In medicina populara, napul este recomandat in bronsite si tuse. Avanad un continut bogat in vitamina C, el previne formarea calculilor renali.
   Proprietatile diuretice il fac util in cistite, dar si in guta. Frunzele sunt bogate in calciu, fier si cupru.
Containdicatii  Trebuie consumat cu moderatie de persoanele cu afectiuni ale glandei tiroide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu