Rubarba

Denumire  "revent"
   Este originara din China. Considerata de unii fruct, de altii leguma, rubarba se foloseste cel mai mult in bucataria englezeasca.
Aspect  Ea are un aspect ciudat, cu frunze foarte mari si tulpina roz. La noi e putin cunoscuta. In Ardeal si in unele zone ale Banatului este folosita in bucatarie. Se folosesc cozile(petiolul) frunzelor care sunt lungi si groase cu diametrul de 1-2cm. Acestea sunt de la roz deschis pana la violaceu. Este preferata varietatea violacee, pentru ca are un gust mai bun si este mai frageda.
   Cozile se inmoaie foarte repede la fiert. De aceea, se tin numai 15 minute. Se aduna in manunchiuri 3-4 bucati si se taie in felii groase de jumatate de centimetru pentru prajituri sau in bucati de 3-4cm pentru compot. Petiolul rozaliu sau rosu  confera  preparatelor  o culoare placuta si un gust mai placut. Pentru a fi bune, cozile trebuie sa fie drepte si ferme. Rubarba se recolteaza in lunile mai si iunie. Mai tarziu, ea acumuleaza acid oxalic, daunator sanatatii si devine amara.
Mod de folosire  Frunzele nu se consuma din cauza toxinelor continute. Se poate conserva la congelator taiata in bucati. Rubarba poate acri ciorbele. Prajiturile cu rubarba sunt foarte apreciate.Ea este racoritoare, fiind preferata in zilele calduroase de vara, sub forma de compot sau inghetata.
Indicatii  Rubarba contine vitaminele A si C, magneziu si potasiu in cantitati mici, dar mult calciu. Ea are proprietatea de a intari sistemul osos. Tot ea este indicata in caz de constipatie.
   Rubarba contine luteina care imbunatateste sanatatea pielii si a ochilor.
Contraindicatii  Nu trebuie consumata de persoanele cu guta sau pietre la rinichi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu