Patison

Aspect  Este un dovlecel de dimensiuni mici. Forma lui se aseamana cu o scoica cu margini dantelate. Coaja e alba-verzuie, la inceput, apoi, devine alb-cenusie Pulpa e alba, fina, suculenta si are gust de castravete.
   In ultimul timp, acesta leguma este din ce in ce mai apreciata.
Mod de folosire  Se prepara la fel ca si ceilalti dovlecei. Mai mult, ei se pot mura in otet sau in saramura. Este delicios in muraturile asortate, deoarece se pastreaza crocant. Se prepara sub forma de piure, dar si pane. Patisonul se taie in doua, se curata, se indeparteaza semintele. Se taie felii groase si se sareaza. Se lasa sa stea o ora. Se sterg cu un prosop de hartie. Feliile se dau prin faina, ou, pesmet si se prajesc.
   Gatit, el devine mai cremos decat dovlecelul obisnuit. Se culeg cand sunt fragezi, inainte de a se forma semintele. Se pot prepara dovlecei umpluti cu orez sau carne, inabusiti la cuptor sau copti pe gratar.
Indicatii  Patisonul contine saruri minerale, celuloza si putine glucide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu