Fenicul

Denumire  "chimenul dulce ", "anason dulce", "anason mare", "chimen dulce", "marar bulgaresc", "secara de gradina".
Aspect  Este putin cunoscut in bucataria romaneasca. Feniculul este originar din zona mediteraneeana. El seamana cu mararul. Feniculul creste mai incet decat mararul si este mai aromat decat acesta.  De la el se folosesc bulbul, frunzele si semintele. Bulbul alb are uneori nuante de verde deschis. Cand e crud, el e crocant si tare. La gust seamana cu telina. Bulbul se recolteaza in lunile iunie-septembrie, cand are dimensiunea unei mingi de tenis.  Semintele sunt ovale, alungite au un gust dulceag, puternic aromat, de mentol si anason.  La noi, se cultiva in sudul tarii.
Mod de folosire  Bulbul se consuma crud, dar si fiert in aburi sau marinat. Bogat in vitamina C si in saruri minerale, este utilizat in supe, ciorbe, mancaruri la cuptor, intocmai ca si telina. Se combina foarte bine cu preparatele din fructe de mare. Deosebit de gustos devine somonul afumat, daca e presarat cu frunze proaspete de fenicul. Frunzele de fenicul aromatizeaza salatele si mancarurile pe baza de carne. Feniculul taiat bucati mici  se amesteca cu iaurt si frunze de menta, formand un sos delicios pentru salate. Bulbul are o textura crocanta si un gust usor dulce.
   In multe parti ale lumii, oamenii mesteca fructele, dupa mesele principale. Astfel, este usurata digestia si eliminata respiratia urat mirositoare.
    Cand se cumpara, bulbul sa fie fraged si alb, fara pete maronii. Trebuie sa fie tare la pipait, cu miros de anason. Se aleg bulbii mai mici pentru ca sunt mai fragezi. Se pastreaza in punga gaurita, la frigider, pentru o perioada mai lunga.
   In bucataria asiatica, semintele intra in componenta unor condimente. In Italia, semintele se adauga in carnati si chiftele. Semintele lungi se adauga si in aluaturi.
Indicatii  Radacina consumata cruda este un remediu pentru buna functionare a ficatului, splinei si vezicii biliare.
   Din seminte se face ceai. In apa care fierbe se adauga 1-2 lingurite de seminte de fenicul si se lasa la infuzat. El se bea de catre pesoanele care au probleme cu vederea.
   Ceaiul de seminte ajuta la indepartarea gazelor si a colicilor abdominali si la stimularea secretiei lactate pentru tinerele mame. Medicii germani recomanda semintele pentru problemele digestive, dar si pentru sindromul colonului irtabil. Planta regleaza ciclul menstrual.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu