Fenicul

Denumire  "chimenul dulce "
Aspect  Este putin cunoscut in bucataria romaneasca. Feniculul este originar din zona mediteraneeana. El seamana cu mararul. De la el se folosesc bulbul, frunzele si semintele. Bulbul alb are uneori nuante verde deschis. Cand e crud, el e crocant si tare. La gust seamana cu telina. Semintele au un gust dulceag, puternic aromat.
Mod de folosire  Bulbul se consuma crud, dar si fiert in aburi sau marinat. Bogat in vitamina C si in saruri minerale, este utilizat in supe, ciorbe, mancaruri la cuptor, intocmai ca si telina. Se combina foarte bine cu preparatele din fructe de mare. Deosebit de gustos devine somonul afumat, daca e presarat cu frunze proaspete de fenicul. Frunzele de fenicul aromatizeaza salatele si mancarurile pe baza de carne. Feniculul taiat bucati mici  se amesteca cu iaurt si frunze de menta, formand un sos delicios pentru salate.
    Cand se cumpara, bulbul sa fie fraged si alb, fara pete maronii. Trebuie sa fie tare la pipait, cu miros de anason. Se aleg bulbii mai mici pentru ca sunt mai fragezi. Se pastreaza in punga gaurita, la frigider, pentru o perioada mai lunga.
   In bucataria asiatica, semintele intra in componenta unor condimente. In Italia, semintele se adauga in carnati si chiftele. Semintele lungi se adauga si in aluaturi.
Indicatii  Radacina consumata cruda este un remediu pentru buna functionare a ficatului, splinei si vezicii biliare.
   Din seminte se face ceai. In apa care fierbe se adauga 1-2 lingurite de seminte de fenicul si se lasa la infuzat. El se bea de catre pesoanele care au probleme cu vederea.
   Ceaiul de seminte ajuta la indepartarea gazelor si a colicilor abdominali si la stimularea secretiei lactate pentru tinerele mame.
   Medicii germani recomanda semintele pentru problemele digestive, dar si pentru sindromul colonului irtabil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu