Goji

Denumire 'boabele fericirii", "catina de garduri","fructele lupului".
   Originare din Himalaya tibetana, ele sunt considerate fructele longevitatii. Localnicii le consuma zilnic uscate, proaspete, sub forma de suc sau ceai. Aceasta zona asiatica e recunoscuta ca avand cea mai sanatoasa populatie din lume si cei mai multi oameni cu varsta de peste 100 de ani. 
Aspect   Goji infloresc in luna iunie, iar fructele se coc in august.Fructele sunt mici, alungite, de culoare rosie-portocalie si pline de seminte.  Gustul e dulce-amarui si se apropie de cel a stafidelor.  Aroma este o combinatie intre cirese si fructe de padure. Ele sunt un arbust din familia Solanacee care cuprinde rosiile si vinetele. La noi, sunt cunoscute sub denumirea de "catina de gard".
Mod de folosire  Fructele goji se consuma ca atare sau sub forma de suc. Din ele se prepara vin si lichioruri. In comert, se gasesc in forma uscata, sub forma de suc sau pudra. Uscate, se consuma in salate si iaurturi .Goji uscate isi pastreaza vitaminele si mineralele pana la un an.
   In ciorbe, salate, mancaruri gatite se adauga o lingurita de fructe.
Indicatii   Goji este energizant, efectul fiind observat de la primul fruct (in  stare proaspata). Pentru efecte benefice se recomanda 20-30g de fructe, pe zi.  O lingura de supa cu varf de fructe uscate pe zi, luata pe stomacul gol reprezinta o portie de energie pentru toata ziua. Fructele uscate sunt bogate in zaharuri rapide. 100g de fructe uscate contin 67g de glucide. Goji creeaza stare de bine si optimism. Acest efect se observa dupa o luna, consumand in fiecare zi aceste fructe in lapte, ceai sau iaurt.
   Semintele mici sunt bogate in fibre.
   Fructele contin mai multa vitamina C decat portocalele, mai mult beta-caroten decat morcovii si mai mult fier decat o friptura.
   De aceea, goji au efecte binefacatoare asupra inimii, scad colesterolul si protejeaza vederea.
   Fructele ajuta la scaderea in greutate. Ele se consuma intre mese. Avand un continut ridicat de fibre, dispare senzatia de foame.
   Cercetatorii au aratat ca aceste fructe ajuta la cresterea fertilitatii si la imbunatatirea functiei sexuale, mai ales la barbati.
   Chinezii considera goji un fruct al tineretii fara batranete, pentru ca ajuta la mentinerea tineretii celulelor. Se spune ca inhiba cancerul de prostata, prin continutul de polizaharide.
   Goji pot reduce efectele toxice ale radioterapiei si chimioterapiei.
Contraindicatii  Nu trebuie sa consume multe goji persoanele cu afectiuni renale. Ele contin oxalati care favorizeaza formarea pietrelor la rinichi. Nu se recomanda nici gravidelor, fiindca stimuleaza contractiile uterine, dar nici persoanelor care iau medicamente anticoagulante.
   Goji sunt contraindicate persoanelor care urmeaza un tratament anticoagulant. 

Carambola

Fructul este originar din Brazilia si se mai numeste "fructul stea".
Aspect   Copacul creste foarte repede. Trunchiul e scurt si stufos. Carambola este un fruct oval cu cinci lobi. Cand e taiat pe latime, el seamana cu o stea si de aici denumirea de "fruct-stea". Fructul e copt cand are culoarea verde crud spre galben. Daca e prea copt, are culoarea galbena cu pete maronii.
   Aspectul lui sa fie tare si lucios. Gustul este dulce-acrisor si seamana cu ananasul, marul si kiwi. Carambola are miros de iasomie. Coaja lui e mai dulce decat miezul. Fructele pot sta si doua saptamani in frigider, in cutii de plastic.
   Se consuma cu coaja si seminte sau decojit, confiat sau conservat.
Mod de folosire  Se taie in felii, pe latime. Se consuma proaspat, in sucuri amestecat cu suc de pere, in salate de fructe. Acest fruct decoreaza aperitivele si deserturile. Frunzele se adauga in preparate, deoarece au gustul spanacului.
Indicatii  Carambola este o sursa buna de fibre care contribuie la reducerea tensiunii.
Contraindicatii  Carambola si sucul lui este contraindicat persoanelor cu probleme renale.

Ciuperci marinate

INGREDIENTE  1,5kg ciuperci, 2 cepe, 200ml otet, 500ml apa, 4 catei usturoi, 1 lingura sare grunjoasa, 1 lingura cu varf zahar, boabe piper, boabe coriandru, 2 foi dafin.
PREPARARE  Ciupercile se curata, li se indeparteaza piciorusele si se spala. Intr-o oala se pune la fiert apa si o lingura otet. La primul clocot se pun ciupercile care se fierb 10 minute. Se scot din apa si se scurg. Separat, se pun la fiert otetul, apa, ceapa taiata pestisori, cateii feliati, sare si condimentele.
   Cand incepe sa fiarba marinata, se adauga ciupercile si se mai fierb 10 minute.
   Ciupercile se scot  si se racesc. De asemenea, se raceste si lichidul in care au fiert.
   Ciupercile se asaza in borcane, se toarna marinata si se dau la frigider.
   Truc  Ciupercile marinate pot fi consumate drept garnitura, in salate sau chiar pe post de muraturi.