Physalis

Denumiri:  "lampioane chinezesti", "cirese de pamant","tomatillo", "catina incasa".
   Physalis este originar din China. Sunt 80 de specii, majoritatea necomestibile.
Aspect   Physalis peruviana produce unul dintre cele mai gustoase fructe.  Fructele sunt de culoare galben-portocalie si invelite intr-o manta ca de hartie creponata. De aici si denumirea de "lampioane chinezesti". Sunt coapte cand pielita e maronie, iar fructul din interior e galben sau portocaliu. Cand se consuma, se curata invelisul (pielita). Physalis se inrudeste cu tomatele, cu seminte in interior dispuse, la fel cu rosiile.
   Fructele necoapte nu sunt comestibile.
   Physalis au gust acrisor, ca al agriselor. Deoarece au gust de fructe de padure, physalis mai sunt denumite "cirese de pamant ". In afara de fruct, planta e toxica.
   Nu trebuie confundat cu physalis care creste la noi, in padure, pentru ca este toxic. Se foloseste numai ca planta decorativa. Specia de la noi se numeste:"papalau" sau"lampion chienzesc".
Mod de folosire  Se consuma proaspete sau se pot manca inmuiate in ciocolata topita. Ele se folosesc si in compozitia salatelor de fructe si a inghetatelor. Fructele uscate se consuma cu cereale, la micul dejun. Samburii se mananca o data cu fructul.
   Pentru gatit, se curata invelisul, se spala bine pentru a indeparta pelicula de la suprafata. Physalis este folosit la prepararea sosurilor si supelor. Prin fierbere, fructul se inmoaie foarte mult.
   In punga de hartie , se pastreaza, la frigider, pana la doua saptamani. Physalis se si poate congela.
Indicatii  Fiind un bun diuretic, physalis se consuma in litiaza renala, guta si reumatism. Fructul contine  mai multa vitamina C, decat lamaia. De aceea, gustul ei este asemanator cu al catinei.               Fiindca contine vitaminele C si B, previne cataracta si ademonul de prostata.
   Physalis previne bolile neurovegetative, la persoanel varstnice. El este o sursa de melatonina, un hormon care influenteaza starea de bine si  somnul. Lipsa acestui hormon duce la depresie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu