Mini ardei umpluti cu crema de branza

INGREDIENTE  26-28 mini ardei dulci sau iuti, 700 g crema de branza, 500 ml otet, 1/2 pahar sare, 1/2 pahar zahar, oregano, piper, patrunjel verde tocat
 MOD DE PREPARARE  La fiecare ardei se face un capacel si se scot, cu ajutorul unei lingurite, cu multa grija, cotoarele si semintele. Dupa aceea, se spala si se scurg.  Ardeii se asaza intr-un vas si se toarna otetul amestecat cu sarea si zaharul. Vasul se acopera cu un capac si se lasa ardeii sa se marineze 24-48 de ore.
   Ei se scot intr-o strecuratoare si se asaza cu gura in jos. Otetul, in care s-au marinat ardeii,se strecoara si se foloseste in salate sau la marinarea altor ardei.
   Crema se prepara din 100 g branza Philadelphia, 6 linguri telemea rasa, 2 linguri smantana, piper, marar sau patrunjel tocat, oregano. Cu ea, se umplu 20 de mini ardei.
   Se mai poate prepara crema din 500 g branza proaspata de vaci, 500g telemea de vaca rasa, 250 ml smantana, patrunjel, piper, oregano. Acesta crema ajunge pentru umplerea a 1,500 kg de mini ardei.
   Ardeii umpluti se asaza in borcane si se toarna ulei, pana ii acopera bine.
   Borcanele se pastreaza la frigider, 4-5 zile.
   Mini ardeii marinati si umpluti cu crema de branza se scurg bine de ulei si sunt un aperitiv gustos si deosebit.
  


Marul Renet de Canada

Marul Renet de Canada este originar din Franta, unde s-a cultivat in secolul 18. Denumirea sa nu are nici o legatura cu Canada.
Aspect  El este un soi de iarna si se recolteaza la inceputul lui octombrie. Fructele sunt mari si foarte mari, cu o greutate de peste 230 g.  Ele sunt sferice sau conice, iar uneori asimetrice, cu coaste largi si rotunjite.
   Marul Renet de Canada este verde murdar, iar in depozit devine galben-verzui. Coaja este groasa si aspra, cu pete mari de rugina si puncte albicioase. Rugina se afla, de obicei, in zona coditei si in partea inferioara a fructului si este caracteristica acestui soi.  Cand este prea copt, marul devine fainos
   Pulpa alb-galbuie este foarte aromata. Gustul este dulceag si acidulat.Fructele se pastreaza pana in ianuarie.


Porumbul zaharat (dulce)


Aspect
  Frunzele sunt mari si liniare. Florile barbatesti sunt in varful tulpinii, intr-o inflorescenta numit spic ramificat. Florile femeiesti sunt mai jos, pe tulpina, intr-o inflorescenta numita stiulete.
   Stigmatul pistilului e lung si formeaza matasea porumbului.
   Fructul contine amidon, uleiuri, substante proteice.

Luffa


El este originar din zonele subtropicale din Asia si Africa.
Denumiri:  "burete vegetal", "castravete buretos".
Aspect  Luffa face parte din aceeasi familie cu castravetele, dovlecelul. El este o planta cataratoare.
   Frunzele sunt mari si aspre, iar florile sunt galbene. Fructele sunt de doua feluri: lungi si subtiri sau scurte si ovale. Ele sunt puternic brazdate si pot ajunge la 30-60 cm lungime si 8-10 cm diametru.
Mod de folosire  Frunzele tinere si fructul tanar se consuma proaspete in salate si supe. Ele se pot folosi la 70-80 de zile de la plantare. Fructele mature se pot culege la100-120 de zile.
   In Asia, din sucul frunzelor tinere se obtin creme si lotiuni pentru ten. Semintele se consuma prajite.
   Dupa ce apar primele fructe, trebuie udate pentru a creste mari. Fructele coapte devin maronii,coaja incepe sa crape si codita s-a vestejeste. Se rup de pe vrej. Daca nu se desprind, se mai lasa cateva zile, deoarece nu sunt coapte.
   Fructul se decojeste. Semintele se scot prin despicarea capacelului din varful fructului si scuturarea lui.
   Se inlatura tesutul fibros din interior. Se tine in apa fierbinte, 10 minute, pentru a se inlatura cojile, apoi se storc. Procedeul se repeta de cateva ori. La sfarsit, se se intoduce in apa rece si se inlatura ultimile coji.
   Se lasa sa se usuce.
   Aceasta leguma devine burete pentru corp sau pentru spalarea vaselor.
   Inainte de utilizare, buretele se spala cu apa calda. Daca este prea dur pentru piele, se lasa la inmuiat, cateva minute. Dupa folosire, buretele luffa se clateste si se lasa la uscat.

Ghimbir conservat

   


Se curata 500g de ghimbir si se trece prin razatoarea mare.
   Intr-o punga de plastic se intinde ghimbirul ras, in strat uniform si se da la congelator.
   Se foloseste, cate o bucatica de ghimbir congelat, la ceai sau limonada.

Miere falsa de salcam




INGREDIENTE  1 kg flori de salcam, 4 litri apa, 2,5 kg zahar, 2 lamai.
MOD DE PREPARARE  Crengutele cu flori se scutura de praf si insecte. Intr-un vas se toarna apa si se pune pe foc. Cand apa incepe sa fiarba, se adauga florile si se fierb 30- 40 de minute. Se acopera vasul cu un servet de bucatarie si se lasa la macerat 24 de ore.
   Florile se storc intr-o strecuratoare, apasad bine, ca sa se scurga zeama. Lichidul obtinut si zaharul se fierb 2 ore, pana cand siropul se reduce la jumatate si e legat. Inainte de a fi gata, cu 10 minute inainte, se toarna zeama lamailor.
   Mierea se toarna fierbinte in borcane si sticle, care se capseaza si se acopera cu paturi.
   Aceasta miere parfumata de salcam se adauga in ceai, inlocuind zaharul.

Dulceata din flori de salcam


 INGREDIENTE  500 g flori de salcam, 1 kg zahar, 1 litru apa, 2 lamai.
 MOD DE PREPARARE  Se desprind usor florile, impingandu-le cu mana din sus in jos, de-a lungul lungul crengutei. Se indeparteaza si frunzele. Florile se spala in apa cu zeama de la o  lamaie si, astfel, nu vor deveni cenusii.Ele se scurg bine. Apa si zaharul se fierb la foc mic, pana se ingroasa siropul. Se indeparteaza spuma si se sterg marginile vasului, pentru a nu se carameliza zaharul, care da o culoare neplacuta dulcetii.
   Se face proba siropului. Se picura pe o farfurie si se lasa la racit. Daca picaturile de sirop raman ca niste bile si nu se latesc, inseamna ca e gata siropul. Acum se adauga florile de salcam si se fierb 10 minute.
   Se adauga zeama unei lamai si se mai fierbe 5 minute.
   Dulceata se toarna fierbinte in borcane, care se capseaza  si se acopera cu paturi.

Miere falsă de soc


INGREDIENTE  1 kg flori de soc, 2 litri de apa, 1,5kg zahar, 3 lamai.
PREPARARE  Florile se culeg de codite si frunze si se scufunda rapid in apa rece. Ele se asaza intr-un vas, se toarna apa rece, 2 lingurite de bicarbonat de sodiu si se lasa 5 minute. Se procedeaza astfel pentru a indeparta impuritatile si insectele. Florile se scurg si se clatesc cu apa rece.
   Socul se pune la fiert in 2 litri de apa, timp de 10 minute. Apoi se acopera cu un capac si se lasa la infuzat pana a doua zi.
   Se strecoara lichidul prin tifon, presand  florile si se pune la fiert cu zaharul. Se da focul mai mare si se indeparteaza permanent spuma. Se tine pe foc mic, pana scade siropul la jumatate.
   Cand e aproape gata, se toarna zeama de lamaie si se mai da in cateva clocote.
   Siropul se toarna fierbinte in sticle si se capseaza sau se leaga cu celofan. Sticlele se lasa acoperite  cu paturi, 48 de ore.
   Dupa aceea, sticlele cu sirop de soc se depoziteaza in camara.    

Salcamata


 INGREDIENTE  60-70 crengute cu flori de salcam, 1 kg zahar (800 g miere), 8 litri apa, 3 lamai, 2 linguri de stafide.
 MOD DE PREPARARE  Se desprind florile de pe crengute foarte usor, impingandu-le cu mana, de sus in jos, de-a lungul crengutei. Se indeparteaza si frunzele. Intr-un borcan de 10 litri se pun florile, zaharul, 2 lamai taiate felii, zeama de la o lamaie, 2 linguri stafide (ajuta fermentatia), apa.
    Borcanul se lasa la temperatura camerei, 3-4 zile. Salcamata se amesteca de trei ori pe zi, cu o lingura de lemn. Cand ea are aciditatea dorita, se filtreaza si se toarna in sticle care se acopera cu capace, fara a le strange. Eu am pus capacele de forma, pentru ca salcamata se aciduleaza repede.
    Sticlele se pastreaza la frigider.
    Bautura este minunata, daca e servita rece. Ea este parfumata si gustoasa.
    Florile de salcam au efect calmant,  sedativ si laxativ.

Socata


 INGREDIENTE  15-20 de inflorescente de soc, 8 litri apa, 1kg zahar, 3 lamai, , 2 linguri stafide.
 MOD DE PREPARARE  Se indeparteaza frunzele si coditele inflorescentelor. Intr-un borcan de 10 litri se pun inflorescentele de soc, 2 lamai taiate felii, zeama de la o lamaie, zaharul, apa si stafidele si se lasa la temperatura camerei, 3-4 zile. Socata se amesteca de trei ori pe zi, cu ajutorul unei linguri de lemn.
    Cand incepe sa se aciduleze putin, se filtreaza si se torna in sticle. Sticlele, cu capacele puse de forma, pentru ca socata fermenteaza , se dau la figider.
    Socata se serveste rece.
    Aceasta bautura delicioasa este un remediu bun pentru raceli, bronsite si alergii.
    Socata este buna si in combatera constipatiei si a retentiei de apa.

Prajitura rapida cu stafide


INGREDIENTE  2oua, 200g unt, 1pahar zahar tos, 1pahar iaurt (lapte batut), 2pahare faina, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat, 1plic praf de copt, stafide.
PREPARARE  Se bat  ouale, zaharul tos, zaharul vanilat. Se toarna iaurtul, se amesteca bine si se adauga coaja rasa de lamaie si untul moale. La sfarsit, se inglobeaza faina si praful de copt. Se presara deasupra stafidele, indesandu-le in aluat.
   Compozitia se toarna intr-o tava mica, tapetata cu hartie de copt.  Prajitura se coace la cuptor, pana se rumeneste.

Marul Ida Red - Idared


Merele Idared au fost obtinute in Idaho, in SUA.
Aspect  Acest soi este de iarna si se recolteaza la sfarsitul lui septembrie. El este o varietate a soiului Ionathan. Fructul este mijlociu spre mare, cu o greutate intre 170-200 g.
   Merele sunt sferice si turtite, cu cinci coaste. Coaja subtire, galbena se acopera in intregime,la coacere, cu rosu-zmeuriu, cu dungi late, de un rosu aprins. Fuctele sunt acoperite cu pruina, un strat de ceara naturala. Pentru a fi colorate, merele Idared trebuie sa stea mult timp pana se culeg.
   Merele Idared sunt asemanatoare ca marime si forma cu merele Ionathan, dar mai colorate decat acestea.
   Pulpa lor este alba, foarte fina si zemoasa.  Gustul este acidulat spre dulce. Aroma este asemanatoare cu a merelor Ionathane.
Mod de folosire  Aceste mere se consuma din noiembrie pana in mai. Ele sunt rezistente la transport si pastrare.
   Merele Idared sunt potrivite pentru sosuri,marmelada, compot, prajituri.
Indicatii  Aceste mere sunt recomandate diabeticilor, prin continutul scazut de zaharuri.
 

Snitele din pulpe dezosate de pui

 

INGREDIENTE  8 pulpe superioare dezosate de pui, 3oua, sare, piper, 250 g pesment, 250 g faina, 300 lapte.
 MOD DE PREPARARE  Pulpele se spala si se usuca cu prosoape de hartie. Fiecare se inveleste in folie alimentara si se bate, nu prea mult, cu ciocanul de snitele. Toate pulpele se asaza int-un vas si se toarna laptele amestecat cu sare si piper. Ele se dau la frigider pana a doua zi. Astfel, carnea va deveni mai gustoasa si frageda.
   Pulpele se scot din vas si se zvanta cu prosoape de hartie. Ouale se bat cu furculita si se subtiaza cu 1-2 linguri de apa. Se toarna intr-o tigaie adanca ulei de doua degete si se incinge. Snitelele ar trebui sa nu atinga baza tigaii, pentru a se rumeni frumos.
   Pulpele se da prin faina, ou si, apoi prin pesmet. Ele se prajesc pe ambele parti, la foc potrivit.
   Snitelele se scot pe servetele de hartie, pentru a absorbi surplusul de ulei.
   Calde, ele se servesc cu cartofi natur sau piureu de cartofi.


Tort rapid cu mascarpone (fara coacere)


INGREDIENTE  pentru blat: 250g biscuiti macinati, 200g nuci macinate, 7 linguri lapte, 3 linguri zahar, 200g ciocolata, 100g unt, esenta vanilie.
pentru crema: 200g mascarpone, 5 linguri zahar pudra, 2 galbenusuri, 200g ciocolata, 12 linguri frisca lichida (1 plic  frisca), 1 plic intaritor frisca.
PREPARARE   Mai intai, se mixeaza frisca lichida pana devine o spuma tare.Se adauga un plic  intaritor de frisca si se mai mixeaza putin. Frisca se poate prepara si din frisca praf la plic, conform instructiunilor.    Urmatorul pas este prepararea blatului. O craticioara cu laptele, untul, zaharul si ciocolata se asaza pe foc. Se lasa pe foc, pana se topeste ciocolata, amestecand continuu.
   Compozitia se raceste 10 minute, apoi se amesteca cu biscuitii, nucile si esenta de vanilie pana se obtine o pasta.
   Ea se asaza intr-o forma rotunda, se apasa deasupra si se la la frigider, o jumatate de ora.
   Acum se prepara crema. Galbenusurile se amesteca cu zaharul pudra, apoi cu crema mascarpone.
   Ciocolata se topeste in bain-marie. Dupa 5-10 minute, ciocolata se incorporeaza treptat in crema de mascarpone. Se adauga frisca batuta, amestecand usor, de jos in sus. Peste blat se intinde crema si se da la frigider.

Marul Golden Delicious


El este originar din America. La inceputul secolului 20, marul Golden a fost descoperit intr-o ferma din Virginia si a fost cultivat, incepand cu anul 1916.
Aspect  Marul Golden Delicious este cel mai cunoscut mar din lume si apreciat de cei mai multi consumatori. El este un fruct mijlociu spre mare, cu o greutate de 170 -190 g.
   Marul Golden este un mar de iarna, deoarece se recolteaza la inceputul lui octombrie. El se pastreaza pana in luna aprilie.
   Marul are culoarea verde-galbuie, iar la maturitate devine galben-auriu.  Pe fruct apare o plasa "rugina".
   Coaja este subtire si usor aspra. Pulpa este alb-galbuie, crocanta si suculenta. Ea are un gust dulce.
Mod de folosire  Acest fruct este unul dintre cele mai zemoase soiuri de mere.
   Marul Golden Delicious a devenit baza noilor soiuri: Jonagold, Starling Royal, Red Delicious.
   Fructele nu sunt cerate si, de aceea, se pastreaza in conditii de umiditate scazuta. Spre primavara, ele pierd apa si se zbarcesc, dar nu isi pierd  calitatile nutritive.
   Merele Golden Delicious se consuma in stare proaspata, dar si la prepararea salatelor de fructe si a prajiturilor.

Marul Generos


Acest soi a fost obtinut la noi, la Voinesti, in anul 1983, prin incrucisarea marului Ionathan si a marului Frumos de Voinesti.
Aspect  Fructele sunt mari, cu greutatea peste 190 g, cu  diametrul de 8-9 cm. Acest soi este de iarna si se recolteaza la inceputul lunii octombrie. Forma merelor este sferica si usor asimetrica.
   Coaja este subtire, neteda, cerata,  acoperita de un strat fin de pruina.
   Peste culoarea galben-verzuie, se afla culoare rosie zmeurie cu striuri,  pe 70% din suprafata marului. Pulpa este galbena sau crem, fina si aromata. Gustul este dulce si usor acidulat.
   Merele Generos sunt rezistente la boli si daunatori. De aceea, numarul de tratamente fitosanitare este mic. Ele se pastreaza pana in luna martie.

Marul Red Delicious


Acest soi a fost obtinut in SUA, in 1868 si i s-a dat numele de Delicious. In 1916, cand a aparut Golden Delicious, numele s-a schimbat in Red Delicious.
Denumire  "bot de iepure"
Aspect  Red Delicious este unul dintre cele mai atragatoare mere, prin culoarea si forma lor. El este un soi de iarna si se recolteaza la inceputul lui octombrie.
   Coaja este galben-verzuie, acoperita cu rosu si are striuri slabe. Ea este lucioasa, cu puncte galbene, acoperita cu pruina violacee ( un strat de ceara care seamana cu o bruma ).
   Fructul este alungit in partea inferioara, asemanator unui "bot de iepure". Pulpa marului galbena sau alb-verzuie este crocanta, zemoasa si dulce. Gustul este de pepene galben. La supracoacere, ea devine fainoasa.
Mod de folosire  Merele Red Delicious se inrosesc inainte de a fi coapte. Ele se culeg mai devreme si se pastreaza mult timp.
   Din acest soi s-au dezvoltat multe varietati: Starking, Starkrimson, Red King, Red Chief.
   Fructele se consuma proaspete sau coapte. Ele se folosesc la prepararea dulcetii si a compotului.
   In secolul 20, merele Red Delicious erau cele mai populare in SUA. In ultimii ani, ele au fost concurate de soiurile Fuji, Gala, Honeycrisp, care sunt mai aromate. Astfel, merele "bot de iepure" au scazut in preferintele consumatorilor.

Marul Florina


Acest mar este originar din Franta si a fost cultivat in 1977.
Aspect  Marul Florina este un soi de iarna, care se recolteaza la mijlocul lunii octombrie. El este un fruct mare, cu greutatea de 200 g. Forma este sferica, turtita, cu cinci coaste pronuntate.
   Fructele au culoarea galbena, acoperita cu rosu deschis, cu puncte albicioase, ca niste pistrui, pe toata suprafata. Coaja pare brumata, deoarece este acoperita cu pruina ( un strat ceros ).
   Pulpa crem este suculenta, dulce, slab acidulata. Cand este foarte coapta, pulpa devine fainoasa.
   Fructele sunt atragatoare prin culoarea si forma lor. Gustul este foarte placut si parfumat.
   Merele Florina combina trasaturile merelor Ionathan, Golden Delicious si Rome Beauty. La noi se cultiva in toata tara. Soiul este rezistent la boli si daunatori si nu necesita un numar mare de tratamente. 
   Merele Florina rezista pana primavara.

Marul Granny Smith


Acest mar este originar din Australia. In 1868, in Sydney, Anna Maria Smith, cunoscuta drept Granny, a descoperit in gradina ei acest soi de mar.
Aspect  Popularitatea marului Granny Smith a crescut in secolul 20, datorita faptului ca acesta ramane proaspat pe o perioada mai mare de timp (10 luni ).
   Fructul este sferic si usor alungit. El este are, cu o greutate de 200 g. Coaja este verde, neteda, groasa si unsuroasa. Cand se culeg, fructele sunt acoperite de pruina, un strat ceros care acopera coaja fructelor, ca o bruma.
   Cand sunt coapte, merele au puncte albe. Pe partea insorita, ele devin brun-roscate.
   Pulpa este alb-verzuie, crocanta si slab aromata. Totodata, ea este acidulata si astringenta.
Mod de folosire  Merele Granny Smith sunt mere de iarna si se recolteaza la sfarsitul lui octombrie si inceputul lunii noiembrie. Ele pot fi transportate pe distante mari, fara a se deteriora.
   Aceste fructe se consuma proaspete sau in placinte.
Indicatii  Merele Granny Smith sunt cunoscute pentru continutul bogat in antioxidanti si numarul mare de fenoli si se situeaza pe locul doi, dupa merele "bot de iepure", in aceasta privinta.
   Aceste mere sunt sarace in zaharuri si recomandate diabeticilor.

Marul Mutsu


Acest soi este originar din Japonia, din provincia Mutsu. El este o incrucisare intre Golden Delicious si un mar indian, Indo.
Aspect  El este un soi de iarna si se recolteaza la sfarsitul lui octombrie. Fructele sunt foarte mari, peste 250 g. Ele sunt rotunde si usor conice si seamana cu merele Golden.
   Coaja este verde-galbuie la recoltare, apoi la pastrare devine galbena. Ea prezinta puncte mari  albe si rare. Pe partea cu soare, pe fruct apar striatii portocalii. Coaja este groasa si cerata.
   Pulpa galbuie este este crocanta si suculenta. Gustul merelor Mutsu este dulce si acidulat. Ele sunt mai acidulate decat merele Golden. Daca se tin la rece, ele isi pastreaza gustul dulce.
   Merele Mutsu au o aroma placuta. In conditii de seceta, ele au o aroma puternica. Acest soi este viguros si rodeste mult.

Marul Frumos de Voinesti


Acest soi a fost obtinut la statiunea pomicola din Voinesti, in anul 1949, prin incrucisarea soiurilor Golden Deliciuos si Cretesc. 
Aspect  Acesta e un soi de iarna si se culege la sfarsitul lui septembrie. Marul Frumos de Voinesti este sferic sau conic. Fructul este mijlociu, cu greutatea de 50 g. Culoarea galben- verzuie este acoperita cu rosu-carmin, peste care se suprapun dungi.
   Coaja este subtire, uleioasa si lucioasa. Pulpa este galbena sau crem, fina si crocanta.
   Merele sunt dulci, usor acidulate si au o aroma placuta. Cand este prea coapta, pulpa devine fainoasa.Aceste mere se pastreaza pana in decembrie.
   Acest soi a fost creat la noi, pentru a inlocui marul Parmen Auriu, care nu crestea uniform.
   Soiul Frumos de Voinesti este greu de intretinut si este sensibil la boli si daunatori. Acum el este pe cale de disparitie.
   

Chec rapid cu rahat


INGREDIENTE  4 oua, 1 pachet unt, 10 linguri lapte, 10 linguri zahar, 2 cani faina,1 plic praf de copt,  zahar vanilat, coaja rasa de lamaie, rahat colorat
MOD DE PREPARARE  Untul moale se freaca cu zaharul tos, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie.
   Treptat, se adauga ouale si laptele. La sfarsit, se incorporeaza faina si praful de copt. Compozitia se toarna intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt. Deasupra se imprastie rahatul taiat cubulete si trecut prin faina. Eu am apasat bucatile de rahat in compozitie si, astfel, au ajuns la baza checului.
   Rahatul se poate amesteca si  o data cu aluatul. Checul se coace la 180 de grade, cam 50 de minute.
   Cand s-a racit, se pudreaza cu zahar.

Baby kiwi


Acest fruct este originar din Coreea, China si Siberia. In prezent, se cultiva in America de Nord, America de Sud, Europa.
Denumiri:  "Hard kiwi", "Cocktail kiwi", " Bower vine", "Desert kiwi", kiwi Berry".
Aspect  Baby kiwi este o specie de liana asemanatoare vitei de vie. Aceasta planta iubeste soarele, nu are nevoie de multa apa si rezista la temperatura de - 30 grade.  Ea are un aspect deosebit, care poate decora gardurile, zidurile.
   Florile sunt verzi-albicioase, slab parfumate, asezate in ciorchini si ascunse de frunze. Ele apar in lunile iunie si iulie.
   Fructele sunt fara puf si mai mici decat acelea de kiwi cunoscut. Ele au 1-2 cm lungime si 0,8-1,2 cm in diametru. Baby kiwi sunt dispuse in ciorchine. Ele sunt verzi, cu nuante de violet si maro.
   Gustul este mai aromat si mai dulce decat kiwi cu puf. Baby kiwi au o aroma puternica de fructe de padure. Aceste fructe se recolteaza la inceputul lunii septembrie.
Mod de folosire  Baby kiwi se consuma proaspat si nu se curata de coaja. Fructele se folosesc in salate sau adaugate in iaurt. Din ele se prepara sucuri, jeleuri, dulceata. Aceste fructe se pot confia sau usca. Ele rezista foarte bine in depozite, in decursul iernii.
Indicatii  100 g de Baby kiwi contine 100 ml de vitamina C. Ele sunt o sursa bogata de fibre care reduc riscul bolilor cardiovasculare, a diabetului si a cancerului de intestin.

Ionathan (Jonathan, Ionatan)


Acest mar este originar din SUA.
Aspect  Fructul are marime mijlocie, cu greutatea peste 170 g, El se recolteaza la inceputul lui septembrie. Merele Ionatane sunt sferice, putin turtite.
   Culoarea de fond este galben-verzuie, vizibila numai pe partea umbrita. Fructul este acoperit de culoarea rosie, sangerie, peste care sunt dungi de un rosu inchis. Pe partea expusa la soare si in zona coditei apare o rugina fina.
   Coaja este subtire, lucioasa si uneori unsuroasa. Pulpa marului este galben-verzuie sau galben-crem. Ea este zemoasa,  usor acidulata, cu aroma puternica. Unele mere Ionatane au sub coaja firisoare rosiatice.
   La noi, bazinul Voinesti s-a specializat cu marul Ionatan, pe care nu il mai produce nimeni in Europa si SUA. Acest mar este sensibil la boli si la seceta.
   Gustul bun al merelor romanesti se datoreaza pastrarii in depozit, in conditii naturale. Aici, ele ajung la maturitatea pe care nu o pot atinge in pom.
   Soiul Ionatan a fost unul din cele mai cultivate soiuri din lume. Dupa 1900, a fost inlocuit treptat cu soiul Red Delicious.
Mod de folosire  Marul Ionatan este ideal pentru placinte, prajituri si pentru suc. Acest soi se poate pastra 6 luni.