Miere falsa de salcam




INGREDIENTE  1 kg flori de salcam, 4 litri apa, 2,5 kg zahar, 2 lamai.
MOD DE PREPARARE  Crengutele cu flori se scutura de praf si insecte. Intr-un vas se toarna apa si se pune pe foc. Cand apa incepe sa fiarba, se adauga florile si se fierb 30- 40 de minute. Se acopera vasul cu un servet de bucatarie si se lasa la macerat 24 de ore.
   Florile se storc intr-o strecuratoare, apasad bine, ca sa se scurga zeama. Lichidul obtinut si zaharul se fierb 2 ore, pana cand siropul se reduce la jumatate si e legat. Inainte de a fi gata, cu 10 minute inainte, se toarna zeama lamailor.
   Mierea se toarna fierbinte in borcane si sticle, care se capseaza si se acopera cu paturi.
   Aceasta miere parfumata de salcam se adauga in ceai, inlocuind zaharul.

Dulceata din flori de salcam


 INGREDIENTE  500 g flori de salcam, 1 kg zahar, 1 litru apa, 2 lamai.
 MOD DE PREPARARE  Se desprind usor florile, impingandu-le cu mana din sus in jos, de-a lungul lungul crengutei. Se indeparteaza si frunzele. Florile se spala in apa cu zeama de la o  lamaie si, astfel, nu vor deveni cenusii.Ele se scurg bine. Apa si zaharul se fierb la foc mic, pana se ingroasa siropul. Se indeparteaza spuma si se sterg marginile vasului, pentru a nu se carameliza zaharul, care da o culoare neplacuta dulcetii.
   Se face proba siropului. Se picura pe o farfurie si se lasa la racit. Daca picaturile de sirop raman ca niste bile si nu se latesc, inseamna ca e gata siropul. Acum se adauga florile de salcam si se fierb 10 minute.
   Se adauga zeama unei lamai si se mai fierbe 5 minute.
   Dulceata se toarna fierbinte in borcane, care se capseaza  si se acopera cu paturi.

Miere falsă de soc


INGREDIENTE  1 kg flori de soc, 2 litri de apa, 1,5kg zahar, 3 lamai.
PREPARARE  Florile se culeg de codite si frunze si se scufunda rapid in apa rece. Ele se asaza intr-un vas, se toarna apa rece, 2 lingurite de bicarbonat de sodiu si se lasa 5 minute. Se procedeaza astfel pentru a indeparta impuritatile si insectele. Florile se scurg si se clatesc cu apa rece.
   Socul se pune la fiert in 2 litri de apa, timp de 10 minute. Apoi se acopera cu un capac si se lasa la infuzat pana a doua zi.
   Se strecoara lichidul prin tifon, presand  florile si se pune la fiert cu zaharul. Se da focul mai mare si se indeparteaza permanent spuma. Se tine pe foc mic, pana scade siropul la jumatate.
   Cand e aproape gata, se toarna zeama de lamaie si se mai da in cateva clocote.
   Siropul se toarna fierbinte in sticle si se capseaza sau se leaga cu celofan. Sticlele se lasa acoperite  cu paturi, 48 de ore.
   Dupa aceea, sticlele cu sirop de soc se depoziteaza in camara.    

Salcamata


 INGREDIENTE  60-70 crengute cu flori de salcam, 1 kg zahar (800 g miere), 8 litri apa, 3 lamai, 2 linguri de stafide.
 MOD DE PREPARARE  Se desprind florile de pe crengute foarte usor, impingandu-le cu mana, de sus in jos, de-a lungul crengutei. Se indeparteaza si frunzele. Intr-un borcan de 10 litri se pun florile, zaharul, 2 lamai taiate felii, zeama de la o lamaie, 2 linguri stafide (ajuta fermentatia), apa.
    Borcanul se lasa la temperatura camerei, 3-4 zile. Salcamata se amesteca de trei ori pe zi, cu o lingura de lemn. Cand ea are aciditatea dorita, se filtreaza si se toarna in sticle care se acopera cu capace, fara a le strange. Eu am pus capacele de forma, pentru ca salcamata se aciduleaza repede.
    Sticlele se pastreaza la frigider.
    Bautura este minunata, daca e servita rece. Ea este parfumata si gustoasa.
    Florile de salcam au efect calmant,  sedativ si laxativ.

Socata


 INGREDIENTE  15-20 de inflorescente de soc, 8 litri apa, 1kg zahar, 3 lamai, , 2 linguri stafide.
 MOD DE PREPARARE  Se indeparteaza frunzele si coditele inflorescentelor. Intr-un borcan de 10 litri se pun inflorescentele de soc, 2 lamai taiate felii, zeama de la o lamaie, zaharul, apa si stafidele si se lasa la temperatura camerei, 3-4 zile. Socata se amesteca de trei ori pe zi, cu ajutorul unei linguri de lemn.
    Cand incepe sa se aciduleze putin, se filtreaza si se torna in sticle. Sticlele, cu capacele puse de forma, pentru ca socata fermenteaza , se dau la figider.
    Socata se serveste rece.
    Aceasta bautura delicioasa este un remediu bun pentru raceli, bronsite si alergii.
    Socata este buna si in combatera constipatiei si a retentiei de apa.