Maioneza fara oua

INGREDIENTE  1 pahar lapte, 2 pahare ulei, zeama de la o lamaie, 1 lingurita mustar, sare dupa gust.
PREPARARE  Am incercat aceasta reteta de pe net si a iesit foarte buna. Va o recomand !
   In cana blenderului se toarna laptele si uleiul Se pune blenderul si se mixeaza 2 minute fara a-l ridica. Apoi, se ridica incet si se incorporeaza de jos in sus uleiul si laptele. Cand incepe sa se ingroase, se toarna sucul de lamaie si se mixeaza.
   La sfarsit, se adauga mustarul si sarea.
   Truc  Pentru mai mult suc, lamaia se lasa 10 minute, in apa calda.

Nucile Macadamia

Aceste nuci sunt numite astfel, dupa numele botanistului John Macadam, primul care a descris copacul si fructele lui.
  Sunt originare din Australia care este cel mai mare producator de nuci din lume.
Aspect  Aceste nuci sunt fructele unui copac tropical. In prezent, se cultiva in SUA, Africa de sud si in zona mediteraneeana. Fructele cresc in ciorchini, ca strugurii.
   Nucile Macadamia sunt acoperite de un invelis fibros. Ele au coaja maronie in interiorul careia se afla miezul alb-crem. Coaja e dura si e greu de spart. Pentru a se indeparta coaja tare, se folosesc masini automatizate. Arborele ajunge la maturitate dupa 7-8 ani. Din aceste motive, nucile Macadamia sunt scumpe.
   Nucile Macadamia sunt cele mai fine nuci, datorita aromei si culorii ei ca a untului. Ele sunt dulci, cu o consistenta cremoasa, untoasa.
Mod de folosire  Ele se pot consuma crude sau prajite in ulei. Prajite, nucile devin crocante si gustul lor seamana cu nuca de cocos.
   Nucile de Macadamia sunt utilizate la prepararea prajiturilor, inghetatelor, salatelor si a bomboanelor de ciocolata.
Indicatii  Nucile Macadamia au cel mai ridicat continut de grasimi nesaturate dintre toate nucile. Ele au un continut de pana la 80% ulei si 4% zahar. Fiind bogate in grasimi, ele dau senzatia de satietate.
   100g de nuci contin 700 de calorii.
   Aceste grasimi reduc nivelul colesterolului in sange si protejeaza organismul impotriva atacurilor vascular-cerebrale.
   Deoarece contin proteine si minerale, nucile Macadamia sunt recomandate in diete. Nu se consums mai mult decat 40-50g pe zi.
   In urma cercetarilor efectuate, aceste nuci contin un acid palmitoleic cu rol benefic asupra metabolismului si longevitatii. Este o substanta rara pe care uleiul de masline o mai contine.
Contraindicatii  Nucile Macadamia sunt toxice pentru caini.

Wasabi

Denumire:  "hrean japonez"
El creste spontan in Japonia.
Aspect  Astazi el se cultiva in Brazilia, SUA,Canada. Deoarece este dificil de cultivat, wasabi este considerat o delicatesa destul de scumpa.
   Wasabi face parte din familia Cruciferae care cuprinde: conopida, broccoli, varza si hreanul european.
   Gustul lui picant e mai puternic decat al ardeiului iute sau al mustarului iute. El este mult mai picant si mai putin amar decat hreanul european.
   Wasabi irita caile nazale, dar gustul lui dispare repede.
Mod de folosire  Wasabi este foarte apreciat in bucataria japoneza, fiind un condiment de baza.
   Rizomul se foloseste crud sau prelucrat sub forma de pasta.
   In Europa se gaseste sub forma de pudra sau pasta la tuburi.
   In bucataria japoneza, wasabi ras se presara pe legume prajite, servite ca aperitiv.
   Legumele fierte sau prajite se servesc cu wasabi ras amestecat cu sos de soia. Gustul hreanului japonez ras se pierde repede. De aceea, se prepara cu cateva minute inainte de a se consuma.
   Din wasabi se face o pasta verde care se intinde peste preparatul "sushi".
   In bucataria japoneza se utilizeaza si frunzele care au iuteala radacinii. Ele se mureaza, peste noapte, in otet cu sare sau se fierb si se sevesc cu sos de soia. Frunzele decoreaza preparatele culinare.
   In combinatie cu maioneza, wasabi ras condimenteaza preparatele de oua sau carnea rece.
   Fiind scump, el se inlocuieste cu imitatii din hrean obisnuit, seminte de mustar si un colorant alimentar verde.
Indicatii  Wasabi este un stimulator al poftei de mancare.
   In Japonia, el este recunoscut pentru continutul bogat in vitamina C. Alaturi de broccoli si varza, wasabi contine compusi chimici care imbunatatesc sanatatea ficatului.

Guarana

Denumire : "fructul tineretii"
Guarana este originara din Brazilia si America Centrala.
Aspect  Guarana face parte din familia artarului. Fructele asezate in grupuri cresc pe un arbust mic din padurea tropicala.
   Fructele de guarana sunt de dimensiunea unui bob de cafea. Ele pot fi rotunde, ovale sau in forma de para.
   Coaja e subtire, galbuie, uneori cu nuante rosii sau roz. La coacere, fructul se deschide. Apare un val subtire de pulpa alba care acopera partial o samanta neagra, moale, semanand foarte bine cu globul ocular.
   Gustul este dulce-acrisor.
   Guaranele necoapte sunt verzi, cu pulpa cleioasa si foarte acre.
   Intreg fructul este comestibil.
Mod de folosire  Guarana se consuma proaspata ca atare sau cu inghetata sau iaurt.
   Fructele se adauga in salate de fructe combinate cu banane.
   Fructele intregi presarate cu zahar se asaza in pungi si se congeleaza.
   Ele se pot pastra proaspete doua zile, la frigider. Aceste fructe erau folosite de triburile indigene pentru energie si forta. Membrii triburilor vanau zile la rand, dupa ce mancau semintele.
   Semintele se usuca, se macina si se utilizeaza la prepararea celebrei bauturi "Guarana envigorating".
   Aceasta pulbere da sucurilor de fructe o portie de energie suplimentara.
   Din guaranele deshidratate se face o pudra care are aceeasi intrebuintare ca pudra de cacao si cafea care aromatizeaza inghetatele, dulciurile si sucurile.
Indicatii  Coaja de guarana are mai multa vitamina C decat se gaseste in miezul de portocala.
   Semintele contin  de doua ori mai multa cofeina decat boabele de cafea.
   Intreg fructul, de la coaja la seminte, contine fibre care scad colesterolul.
   Extractul din seminte scade pofta de mancare si are o actiune energizanta asupra organismului.
   Guarana contine doua substante (teobromina si teofilina) care se gasesc in ciocolata si asigura o stare psihica buna in curele de slabire.
Contraindicatii  Datorita continutului ridicat de cofeina, nu este recomandata persoanelor cu boli de inima, hipertensive sau cu diabet.
  

Mangostan

Denumire stiintifica:  Garcinia mangostana
Mangostanul este originar din India si Asia de Sud-Est. In prezent, se cultiva in Spania, Italia si California.
   Se spune ca regina Victoria a oferit o recompensa de 100 de lire sterline persoanei, care ii va aduce acest fruct.
Aspect  Ajuns la maturitate, fructul are o culoare rosie- portocalie la exterior, iar in interior este alb.
   Pulpa este moale si suculenta, ca aceea a fructelor lychee. Ea contine 4-8 segmente triunghiulare cu 4-5 samburi mari. Coaja este amara si necomestibila. In schimb, pulpa este comestibila, cu o aroma dulce-amara si un gust de caramel.  Fructul este mare cat o piersica. El are o codita galben-verzuie, bine conturata.
   Mangostanul creste greu in alte zone decat cele tropicale. De aceea, este foarte scump.
Mod de folosire  Fructele se pot consuma proaspete. Deoarece se pastreaza un timp scurt, ele se gasesc doar pe pietele locale.
   Mangostanul se gaseste mai mult sub forma de suc si piure.
   Fructele uscate la soare au  un gust dulce.
   Din coaja fructelor se face o pulbere, care amestecata cu un lichid, devine un condiment acru.
   Sucul de mangostan foloseste fructul intreg si, astfel, isi pastreaza substantele nutritive.
Indicatii  Denumit adesea "Regina fructelor" sau "Fructul lui Dumnezeu", mangostanul contine antioxidanti naturali care mentin imunitatea organismului si previn formarea celulelor canceroase.
   El poate avaea si efect calmant asupra sistemului nervos.
   Mangostanul este perfect pentru curele de slabire, deoarece sunt satioase.
   Fiind astringent, mangostanul este utilizat in diaree, dezinterie, dar si la reducerea aciditatii stomacale.
Contraindicatii  Mangostanul nu este recomandat diabeticilor, femeilor insarcinate si bolnavilor de Alzheimer.
   Consumul, pe termen lung, al fructelor creeaza stari de greata si slabiciune.