Este originara din Orientul Apropiat. Astazi se cultiva in Asia, Europa, Africa.
Denumiri : "lentil".
Aspect Lintea face parte din familia leguminoaselor, alaturi de mazare si fasole. Ea este mai putin cultivata in tarile balcanice. La noi, se cultiva pe suprafete mai mari in Transilvania, iar in nordul Moldovei, pe suprafete mici. Lintea este o planta anuala mica, cu tulpini subtiri si paroase.
Ea este printre primele plante cultivate de om.
Florile sunt albe. Fructul este o pastaie turtita, rombica sau ovala. Ea contine 2-3 seminte cenusii sau cafenii, de forma lenticulara. Numele ei vine din latina "lens"care inseamna lentila, de la forma circulara si bombata a seminelor. Exista mai multe varietati de linte: alba, galbena, portocalie, verde, gri, maro. In alimentatie, cele mai bune varietati sunt lintea verde si rosie.
Lintea verde este cea mai raspandita si are un gust usor de nuca.
Lintea rosie e mai mica si mai rotunda, cu gust dulceag.Lintea rosie este cel mai rar sortiment de linte.
Mod de folosire La noi, este raspandita lintea maro si verde, care se folosesc la prepararea salatelor sau ca umpluturi, in legume. Ele isi pastreaza forma, la gatit. Lintea maro are bobul mic, iar lintea verde are bobul mare, de culoare verde deschisa. Lintea maro se fierbe 30 de minut, iar cea verde se fierbe 45 de minute si are un gust piperat.
Lintea rosie e preferata pentru tocanite, piureuri si supe-crema si fierbe 15 minute.
Lintea neagra se numeste "linte beluga" datorita asemanarii cu caviarul. Timpul de fierbere si consistenta seamana cu a lintei verzi.
O cana de linte se fierbe cu trei cani de apa. Se consuma cu putin ulei, zeama de lamaie. rosii si ardei. Ea se poate fiebe cu alte legume si se obtine o tocanita.
Pentru ca timpul de fierbere e redus, lintea este o alternativa la fasole in supe, tocanite, piureuri.
Lintea si soia sunt preferate de vegetarieni.
Indicatii O jumatate de cana de linte contine 12g de proteine care ne hranesc toata ziua.
Lintea contine cel mai mult acid folic si magneziu decat celealte plante. Ea ajuta femeile aflate la varsta fertila.
Saraca in grasimi, lintea contine proteine vegetale sanatoase care reduc colesterolul. Fibrele combat constipatia si colonul iritabil. Se spune ca previne cancerul de vezica biliara si colon. Ea creeaza starea de satietate. Bogata in fier, lintea e recomandata adolescentilor, copiilor in crestere si femeilor insarcinate.
Lintea este utila dupa o operatie, pentru ca ajuta la calmarea durerilor si la insanatosire mai grabnica.
Persoanele care au probleme cu somnul trebuie sa manance linte, inainte de culcare.
Contraindicatii Se evita consumul de linte, in cazul gutei, a indigestiei, a obezitatii si a bolilor de rinichi.
Placinta cu branza si stafide.
INGRDIENTE Pentru foi 5 linguri zahar, 9 linguri ulei, 9 linguri lapte, 2 oua, 12 linguri faina, zahar vanilat, 1 plic praf de copt
Pentru umplutura 500 g branza proaspata de vaci, 5 linguri zahar, 5 linguri gris, 4 oua, coaja lamaie, stafide.
MOD DE PREPARARE Mai intai, se freaca ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga uleiul si laptele si se amesteca bine. La sfarsit, se incorporeaza faina si praful de copt. Intr-o tava cu hartie de copt se toarna jumatate din aluat si se da la cuptor, 10 minute. In acest timp, se amesteca toate ingredientele umpluturii, pana se omogenizeaza compozitia.
Tava se scoate din cuptor, se toarna crema de branza, iar deasupra restul de aluat. Placinta se da din nou la cuptor pana se rumeneste.
Pentru umplutura 500 g branza proaspata de vaci, 5 linguri zahar, 5 linguri gris, 4 oua, coaja lamaie, stafide.
MOD DE PREPARARE Mai intai, se freaca ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga uleiul si laptele si se amesteca bine. La sfarsit, se incorporeaza faina si praful de copt. Intr-o tava cu hartie de copt se toarna jumatate din aluat si se da la cuptor, 10 minute. In acest timp, se amesteca toate ingredientele umpluturii, pana se omogenizeaza compozitia.
Tava se scoate din cuptor, se toarna crema de branza, iar deasupra restul de aluat. Placinta se da din nou la cuptor pana se rumeneste.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)