Denumiri : "coacaze de munte", "afine rosii".
Merisorul este originar din America de Nord si face parte din familia afinului. Creste si la noi, indeosebi in Muntii Apuseni.
Aspect Merisoarele sunt fructele unui arbore pitic care creste in zonele montane, la peste 1300m altitudine. Frunzele ovale sunt mici si lucioase, de culoare verde-inchis si tari la pipait,iar florile sunt albe sau rosii. Merisoarele seamana cu afinele, numai culoarea difera. Fructele sunt sferice, carnoase, albe la inceput, apoi rosii. Semintele sunt multe si mici. Gustul lor este acrisor, spre amar.
Sunt doua tipuri de merisor. Merisorul salbatic sau american produce o recolta vara. Merisorul cultivat sau european produce o recolta in august si alta la sfarsitul lunii octombrie.
Mod de folosire Fructele se consuma in stare proaspata, sub forma de sucuri sau de compot. Merisoarele se pot conserva intr-un borcan cu apa, la o temperatura de 10-18 C. Se tin la temperatura camerei pana cand lichidul este rosu si fructele albe. Se strecoara lichidul si se pastreaza in sticle ermetic inchise, la rece. Lichidul este un bun vitaminizant. Merisoarele contin un aditiv natural, cu efect mare de conservare.
Ele se mai pot pastra zdrobite sau tocate marunt, intr-un borcan. Se toarna miere, se amesteca si se da borcanul la frigider. Se ia cate o lingura, dimineata, se mesteca bine. Aceasta este o cura pentru viroze si gripa.
Merisoarele se consuma si uscate, ca atare, dar nu mai multe de 50 g si folosite, ca si stafidele, in prepararea prajiturilor
Din fructele proaspete se face un sos minunat pentru fripturi , dulce-acrisor.
Indicatii Merisoarele sunt sanatoase, deoarece contin acizi grasi Omega 3,6,9, antioxidanti, vitamina C. Merisoarele sunt dulci, dar cu continut scazut de calorii si zahar.
Ele au un rol antibiotic natural foarte eficient. Se recomanda administrarea a 100-200g de fructe pe zi pentru a preveni infectiile din organism. Merisoarele trateaza infectiile primare. Ele devin o bariera in fata bacteriilor responsabile de aparitia infectiilor urinare, ca de exemplu, bateria E.coli.
Merisoarelr ajuta la eliminarea bacteriei Helicobacter pylori,responsabila in proportie de 40% de aparitia ulcerului gastric. Se bea un pahar de suc de fructe, dimineata, pe stomacul gol.
Fructele si frunzele cresc acuitatea vizuala.
Cercetatorii Universitatii din Massachusetts au constatat ca anumite substante din extractul de merisoare pot distruge tumorile in cazul cancerului de colon si san.
Acizii organici reduc depozitele de grasimi, in cateva saptamani, in care se bea, zilnic, un pahar de suc. O cura de cateva saptamani previne aparitia pietrelor la rinichi.
Decoctul din frunze si fructe uscate este recomandat persoanelor care sufera de diaree si enterocolite.
In infectiile urinare, fructele sunt un diuretic puternic. Se prepara un decoct dintr-o lingurita si jumatate de fructe la o cana de apa sau se pot consuma 300 g de fructe proaspete, pe zi.
Ceaiul este recomandat si in tratarea diabetului si obezitatii. Se face o infuzie de frunze (o lingurita ) la o cana de apa. Pentru persoanele cu diabet, cu probleme de tensiune, cu probleme inflamatorii, se recomanda, zilnic, 1-2 linguri de merisoare.
Daca mesteci merisoare sau iti clatesti gura de doua ori pe zi cu infuzie sau decoct, previi formarea tartrului.
Cercetatorii au descoperit ca ele influenteaza potenta masculina. In acest scop, se beau 300 ml de suc, zilnic.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu