Soia

Este originara din China si Japonia.
Aspect  Soia este o planta erbacee anuala si apartine familiei leguminoaselor, din care fac parte mazarea, fasolea, lintea. Ea s-a raspandit repede din China in lumea intreaga, datorita rentabilitatii si valorii alimentare. Soia este o planta putin pretentioasa, la conditiile de mediu.
   Tulpina si pastaia sunt acoperite de peri maronii. Florile mici sunt albe sau violete. Fructul este o pastaie dreapta sau usor curbata, care contine boabe ovale.
Mod de folosire  Pentru a o face cat mai productiva, s-au adus modificari genetice acestei plante. Pe etichetele produselor de soia trebuie cautata mentiunea "netratata" sau "nemodificata genetic".
   La noi, in timpul comunismului, existau produse de soia: ulei, salam, snitele, care inlocuiau carnea.
   Astfel, populatia s-a saturat de aceste produse. Soia este o planta hranitoare si usor digerabila. In Japonia se consuma de 3000 de ani. In Asia se consuma boabele intregi. In Europa, se folosesc produsele de soia: faina de soia, laptele de soia, ulei de soia, tofu, sos de soia.
   Soia boabe este o forma naturala si sanatoasa, pentru ca nu e procesata. Nu trebuie sa fie modificata genetic. Soia trebuie cumparata boabe si preparata in casa sub forma de piureuri, soteuri, supe.             Produsele preparate pot contine multa sare, aditivi alimentari si putina soia.
   Exista trei feluri de soia. Soia verde seamana cu lintea si are putine proteine. Pastaile verzi de soia Edamame sunt foarte populare in Asia, se fierb 5 min si se pot congela.
   Soia rosie se consuma germinata sau gatita.
   Soia galbena este cea mai raspandita varietate de soia. Din ea se obtin laptele de soia, tofu si deserturi.
   Faina de soia nu contine gluten si se foloseste la prepararea painii si a produselor de panificatie, impreuna cu faina de grau.
   Laptele de soia se imbogateste cu minerale, pentru ca nu contine calciu ca laptele de vaca.
   Tofu, branza vegetala, se prepara din laptele de soia si se foloseste la salate si sandvisuri
   Boabele se folosesc prajite, drept gustari sau fierte. Ele se inmoaie in apa, peste noapte, pentru a elimina coaja, apoi se fierb 60-90 de minute. Din ele se prepara supe si mancaruri.
   Uleiul de soia nu contine colesterol si se intrebuinteaza in alimentatie, in industria cosmetica si farmaceutica.
   Sosul de soia obtinut din boabe pasate si fermentate se foloseste la fripturi si salate.
   Feliile si cuburile de soia ajuta la prepararea snitelelor, iar granulele se folosesc la obtinerea chiftelelor si hamburgerilor.
   Soia este denumita de chinezi "carne fara oase" sau "vita chinezeasca"
Indicatii  Soia este o sursa de proteine pntru vegetarieni si vegani. Ea contine niste substante speciale numite "izoflavone" si  "lunasin" care maresc imunitatea si previn cancerul de san si de prostata.
   Soia poate reduce riscul de osteoporoza, la femeile aflate in postmenopauza. Proteinele
 vegetale ajuta la fixarea calciului in oase.
   Persoanele care consuma soia sufera foarte rar de afectiuni cardiovasculare. Continutul ridicat de luteina scade colesterolul si nivelul zaharului in sange. Se recomanda, in fiecare zi, sa se consume o  lingura de boabe. In China si in Japonia, bolile cardiovasculare sunt mai rare decat in restul lumii.
Contraindicatii  Nu se recomanda produsele de soia femeilor insarcinate, copiilor sub 3 ani. Soia poate avea efecte negative asupra glandei tiroide.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu