Coacazele

Ele sunt originare din Europa de vest si s-au raspandit in America de nord. In Europa se intalnesc in stare salbatica.
Aspect  Coacazul este un arbust mic care creste la margine de padure, pe malurile raurilor. Frunzele seamana cu acelea ale artarilor si sunt parfumate ca si fructele.
   Florile mici si galbene apar in luna mai. Fructele de culoare rosie, alba si neagra atarna in ciorchini de pana la 20 de bucati. Boabele sunt rotunde si zemoase. Gustul este dulce si acidulat. Ele se coc in lunile iulie-august.
   Coacazele albe au o aroma mai puternica, dar sunt mai putin dulci. Fructele sunt mijlocii si mici,
   Coacazele rosii au fructe mai mari,suculente, cu aroma placuta. Cel mai raspandit soi de coacaze rosii este Rosu de Olanda. Coaja coacazelor albe si rosii este transparenta si se vad semintele. 
   Coacazele albe si rosii sunt ornamentale si se planteaza in gradini.
   Fructele au aroma de rasinoase.
   Coacazele negre sunt mijlocii si mari si parfumate. Sunt zeci de specii de coacaze negre. Coacazele negre care contin cel mai mare nivel de antioxidanti sunt cele cultivate in Noua Zeelanda. Coacazele negre au pielita mai groasa decat soiurile albe si rosii. In antichitate, coacazele negre se numeau "cheia longevitatii".
Mod de folosire  Coacazele se consuma ca atare sau in salate. In Europa de vest, toate soiurile sunt acre si astrngente si nu se consuma proaspete. Ele au un continut redus de zahar.
   Din aceste fructe se pot prepara compoturi, gemuri, jeleuri. Fructele destinate dulceturilor si gemului se recolteaza cand boabele din varful ciorchinelui nu sunt inca coapte. Ele aromatizeaza iaurturile si inghetatele. Coacazele rosii si negre sunt folosite la prepararea nectarului, sucurilor si a lichiorurilor.
   In Franta se prepara un gem scump din coacaze albe, uneori rosii. In nordul Europei, ele se folosesc in supele de fructe sau in tarte. Aceste fructe, fiind perisabile, se consuma repede. Se pot conserva   in straturi alternative de fructe si zahar. Se lasa la macerat patru luni. Astfel, ele pot usura digestia.
   In procesele tehnologice, coacazele sunt un gelifiant foarte bun, datorita pectinelor continute.
Indicatii  Coacazele au putine calorii si sunt o sursa de fibre, vitamina C, mangan, potasiu. 100g de coacaze rosii contin necesarul de vitamina C a unui adult, zilnic, pe cand 100g de coacaze negre contin de trei ori mai mult. Persoanele care consuma regulat aceste fructe au mai putina grasime abdominala decat cei care nu consuma.
   Coacazele contin carbohidrati care creeaza starea de satietate pentru mai multe ore.
   Coacazele negre reduc oboseala fizica si psihica. Un pumn de coacaze  negre sunt cel mai bun energizant. Siropul de coacaze negre este excelent pentru gat.
   Alaturi de merisoare, ele ajuta la tratarea infectiilor urinare.
   O lingura de fructe reduce oboseala ochilor pentru doua ore. Persoanele care lucreaza cu calculatorul, pot lua in fiecare zi suplimente de coacaze.
   Coacazele se gasesc sub forma de fructe uscate, uleiuri, pulbere si suplimente, sub forma de capsule. Fructele se pot inlocui cu suc sau sirop. In medicina populara, sucul de coacaze potoleste setea si este un sudorific puternic.
   In tuberculoza, pneumonie, bronsite se consuma 3-4 linguri de suc de coacaze, pe zi, in cure mai lungi. Ele sunt si un bun depurativ. De aceea, se bea o jumatate sau un pahar de suc, dimineata, iar seara, aceeasi cantitate.
   Coacazele combat anemia. Adultii iau 12 linguri, iar copiii 10 lingurite de suc, pe stomacul gol, in cure de patru saptamani. Sucul se recomanda in guta si reumatism. Ele pot fi consumate de diabetici.
   Sucul se prepara astfel: fructele se desprind de pe ciorchine, se spala, se zdrobesc cu o furculita, pana devin o pasta. Se storc prin tifon.
   Persoanele care depun eforturi intelectuale iau 1-2 lingurite de sirop cand apare oboseala. Siropul ne protejeaza impotriva durerilor de gat, a raguselii si a racelii. Se iau 8 lingurite, pe zi, de sirop, fara apa cu inghitituri mici, incat sa actioneze asupra gatului.
   Pentru a prepara siropul, se spala coacazele, se pun intr-un borcan, intre straturi de miere. Un strat de fructe gros de jumatate de deget se acopera cu un strat de miere, gros de un deget. Se lasa la rece doua luni, se filtreaza si se consuma.
   Infuzia din frunze de coacaz negru este diuretica si sudorifica. E se perpara din 200ml apa si o lingura de frunze uscate. Se filtreaza si se bea de doua ori pe zi.
   Uleiul de coacaze, sub forma de capsule, contine Omega 6, benefic pentru piele si par. El este util si impotriva bacteriilor care procoaca ulcerul gastric.
   Cercetatorii au constatat ca extractul din coacaze negre incetineste evolutia cancerului. Studiile de la Universitatea din Ohio spun ca extractul inhiba celulele canceroase de ficat. Un studiu din Japonia demonstreaza ca aceste fructe blocheaza dezvoltarea cancerului de san. In alte studii din revistele de specialitate se considera ca extractul de coacaze negre distruge celulele canceroase ale stomacului si esofagului. O scoala a medicilor din Japonia constata ca extractul scade nivelul hormonului care dezvolta glaucomul.
Contraindicatii  Femeile insarcinate sau cele care alapteaza nu trebuie sa ia fructe sau suplimente fara sfatul medicului. Deoarece incetinesc coagularea sangelui, nu sant recomandate persoanelor cu probleme de sangerare sau celor care vor avea o interventie chirurgicala.
   Persoanele cu alergii la salicilat nu trebuie sa consume uleiul de coacaze. Poate provoca dureri de cap, balonare si diaree.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu