Boabele de cacao

Arborele de cacao creste in padurile tropicale din America Latina, Africa si Asia. Cele mai mari plantatii sunt in Indonezia, Sri Lanka si Guineea.
Aspect  Arborele are o inaltime de 15 m si frunze verzi tot anul. La inceput, frunzele sunt rosiatice, iar la maturitate devin mari, verzi si lucioase. Ele nu sunt comestibile, deoarece contin un lichid laptos, cu gust neplacut.
   Arborele are un diametru de 4-5 m si traieste in umbra copacilor: papaya, mango,bananier si  arborele de cauciuc.
   Florile si fructele apar incepand cu al patrulea an de la plantare. Cele mai bune recolte se obtin cand au 8-10 ani. Arborele rodeste 30 de ani si el creste de-a lungul ecuatorului, unde clima este calda si umeda. Daca temperatura este peste 20 de grade, pe aceeasi planta exista in acelasi timp flori si fructe, tot timpul anului.
   Florile albe, roz sau galbene apar direct pe trunchi si pe ramurile mai groase. Ele au un parfum dulce si fin. Ele se deschid dimineata si stau deschise  o zi. Daca nu sunt polenizate in ziua in care s-au deschis, ele cad a doua zi. In general, 10% din flori se polenizeaza. Dintre acestea, 2% fac fructe.
   Polenizarea nu o fac albinele, ci niste insecte mici.
   Fructul este o pastaie ovala si verzuie la inceput. La maturitate, devin portocalii, aramii si rosii-violete si pot atinge greutatea de 500 g. In interiorul pastaii se afla intre 20 si 60 de seminte, invelite intr-o pasta alba. Semintele sunt ovale, cu tegument dur.
   Semintele albe si proaspete au gust amar si astringent. Un arbore poate avea mii de flori, dar numai 20 de pastai. Este nevoie de 40 de pastai pentru a obtine 1 kg de cacao.
Mod de folosire  Fructele de cacao se recolteaza manual. Culegera e greoaie, pentru ca fructele sunt aproape de trunchi, pe o codita scurta si groasa. Fructele se despica si mecanic se separa semintele.
   O parte din pulpa ramane pe seminte. Ele se asaza in cutii de lemn acoperite cu frunze de banane si se lasa la fermentat, 3 zile, pentru a indeparta restul de pulpa. Din pulpa fermentata se face o bautura alcoolica. Pulpa are aroma de mango si lamaie si se foloseste la prepararea sucului sau jeleului.
Astfel, boabele de cacao se inchid la culoare, devin unsuroase si dulci si capata o aroma puternica. Ele se lasa la soare o saptamana, sa se usuce.
   Boabele de cacao se prajesc, se separa de coji, se macina si se preseaza.
   Printr-un proces tehnologic se obtin untul de cacao si turtele de cacao.
   Uleiul de cacao extras este o substanta galbena, cu aroma puternica. Fierbinte,uleiul se toarna in vase speciale si la temperatura camerei se solidifica. El devine untul de cacao care seamana cu ciocolata si are un miros puternic. Acesta este folosit la prepararea ciocolatei, a deserturilor. El se gaseste si in produsele cosmetice pentru o piele sanatoasa si pentru refacerea parului.
   Dupa extragerea uleiului, raman turtele de cacao. Acestea macinate devin pudra de cacao.
   Din pudra de cacao se prepara ciocolata, creme, bomboane, glazuri si bauturi.
   Aztecii si mayasii foloseau boabele ca unitate monetara. Numai clasele superioare si soldatii consumau bautura de cacao. Cuceritorii spanioli o aduc in tara si adauga zahar, vanilie si scortisoara.
   Prima tableta de ciocolata apare in Anglia. In 1830, elvetienii fac ciocolata cu lapte, apoi ciocolata cu alune.
   Exista 3 tipuri de boabe de cacao. Boabele Criollo sunt fine, aromate si cele mai scumpe. Boabele Forastero sunt comune, iar cele Trinitario sunt ale unui hibrid.
   Din cauza schimbarilor climatice, productia de boabe de cacao va scadea cu 20-30%. Clima msi uscata si mai calda dauneaza arborelui care iubeste temperatura de 20-30 de grade, cu multe precipitatii. Arborele de cacao este predispus la boli. 
Indicatii  In untul de cacao se afla mai multi antioxidanti decat in vin, care scad riscul imbolnavirii de bolile cardiovasculare.
  Cad se consuma ciocolata, antioxidantii din pudra de cacao creeaza o buna dispozitie. Asa creste nivelul de serotonina, hormonul fericirii. Ea aduce energie corpului. Ciocolata este comparabila cu efectul cafelei, dar nu contine cafeina.
   Dopamina si serotonina imunatatesc starea psihica si sunt adevarate antidepresive naturale.
   Ciocolata, fiind un tonic, este recomandata cosmonautilor, aviatorilor si sportivilor. Ea este indicata dupa eforturi fizice si psihice, prin continutul mare de magneziu.
   Continutul ridicat de crom din cacao ajuta la cresterea fertilitatii.si la sinteza colesterolului.
   Cacaua este cea mai mare sursa vegetala de fier
   Melanina din cacao protejeaza pielea impotriva razelor ultraviolete.
   Cardiologii americani si elvetieni numesc ciocolata cu 70% cacao "aspirina dulce"deoarece reduce afectiunile cardiovasculare. S-a observat la persoanele consumatoare de cacao reducerea acestor afectiuni si incetinirea imbatranirii pielii.
Contraindicatii  Produsele cu cacao se consuma cu moderatie. In cantitati mari, produc dureri de cap si ameteli. Nu se recomanda copiilor sub 3 ani, bolnavilor de diabet, persoanelor supraponderale si persoanelor cu afectiuni neurologice.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu