Mango

Denumit "regele fructelor", mango este originar din Asia de sud. Se cultiva in toate tarile tropicale din Asia de sud si de sud-est, America si Africa.
   Este cel mai popular fruct. Exista o mie de soiuri, de la cele mai mici dimensiuni pana la cele mari de 1kg.
Aspect   Florile mici, de culoare roz, sunt dispuse in ciorchine si au un miros puternic asemanatoar cu cel al florilor de crin. Coaja poate fi rosie, galbena sau portocalie in functie de soi. La pipait, fructul copt are consistenta unei piersici.
   Trebuie mirosit fructul. Daca nu se simte nici un parfum dulceag, inseamna ca nu e copt. Cand este copt, mango este foarte dulce. Fructul mai greu este mai suculent. Mango necopt se tine cateva zile la temperatura camerei. In pulpa carnoasa se afla un sambure mare.
   Gustul aminteste unora de caise, altora de pepenele galben.
Mod de folosire  Mango se decojeste, se taie in doua, se elimina samburele si se taie felii. Pentru a-l taia in cuburi, procedeul e mai elaborat. Se decojeste cu un cutit. Se taie doua felii groase de o parte si alta a samburelui. Se trece cu cutitul pe langa sambure si acesta se desprinde. Se cresteaza fiecare felie in cubulete. Jumatatile se apuca de margini si se intorc pe dos, se imping si, astfel, cuburile cad.
   Se mananca ca atare, dar se foloseste in salate, sucuri, inghetate si prajituri.
   Miezul samburilor este foarte gustos si se consuma sarat, fiert sau prajit. Din el se obtine amidon si ulei care seamana cu untul de cacao, cu gust placut.
Indicatii  Un mango mediu contine 40% din cantitatea zilnica de fibre de care are nevoie organismul nostru. Astfel, el ajuta la prevenitea bolilor digestive si cardiovasculare. Mango este bogat in vitamine si minerale, dar sarac in calorii. El  ne protejeaza de cancerul de prostata, de colon, de san, de plamani si leucemie.
   Despre el se spune ca ne protejeaza de imbatranire prematura.
   Pentru ca are un continut ridicat de fier, fructul e recomandat in anemie sau femeilor insarcinate.
Contraindicatii  Nu este recomandat bolnavilor de diabet din cauza continutului mare de zahar.
   Coaja contine un ulei care provoaca alergii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu