Papaya

Denumiri  "copacul medicament", "fructul ingerilor", "pepenele sanatatii", "arborele de pepene".
   Este originar din Mexic si America centrala.
Aspect  Papaia este un arbore mic, fara ramuri, care produce fructe in tot timpul anului.  Fructul are o forma ovala, semanand cu o para. Coaja este verde si subtire, iar miezul galben si cremos. In interior sunt seminte negre si rotunde, imbracate intr-o masa gelatinoasa. Papaya este coapta, cand coaja devine galben-portocalie. Cand se apasa cu degetul, trebuie sa fie moale. Copt, fructul este parfumat si are gust acrisor.  Fructele cu pete galbene se vor coace la temperatura camerei, in cateva zile. Se mentine la frigider o saptamana.Daca nu e coapta, coaja fructului e tare. Nu se congeleaza, deoarece nu va mai avea gust bun.
Mod de folosire  Papaya se mananca fara seminte, deoarece sunt iuti. Semintele negre macinate se pot folosi in loc de piper negru.
   Fructul se taie in jumatate, se goleste de samburi cu o lingurita. Pulpa se decojeste si se taie felii.
   Se consuma crud, in salate sau sub forma de piure.Din fructele necoapte se prepara sucuri.
Indicatii  Consumat regulat, papaya elimina acneea si indeparteaza ridurile. Bogat in beta-caroten, papaya previne cancerul de piele si formarea cataractei.
   Acest fruct se mananca in portii mici, nu mai mult de o ceasca, dimineata, insotit de iaurt, pentru a tine sub control nivelul de zahar in sange.
   El este consumat de femeile gravide, pentru ca taie greturile matinale si este eficient in "raul de miscare".
   Papaya accelereaza cicatrizarea ranilor si vindecarile postoperatorii.
   Fructul contine un ferment, papaina, care stimuleaza arderile de grasime. De aceea, papaya este indicata consumatorilor de carne si proteine, dupa mesele copioase. Daca o bucata de carne se fierbe cu o papaya taiata felii, carnea se fragezeste datorita papainei. Papaya scade tensiunea arteriala si previne atacul de cord.
   Fructul este bogat in vitaminele C, B, fibre, potasiu si magneziu si previne cancerul de colon.
   Semintele si pulpa sunt anticancerigene, prin prezenta unui compus chimic: "glucosinolat".
Contraindicatii  Nu se consuma in cantitate mare, pentru ca este contraceptiva.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu