Rodia

Denumire  "fructul inimii", "fructul lui Iisus.
   Se cultiva in tarile Mediteranei, in Asia si India.
   Se spune ca in pelegrinarile sale, alaturi de ucenici, Iisus manca fructe de rodiu.
Aspect Rodia are forma apropiata de cea a maruluisi contine in jur de 600 de seminte. Acestea dau numele fructului : mar cu seminte (pome-granates ).  Coaja este dura, de culoare maro-roscata spre rosie. Coaja inveleste  semintele care sunt niste bobite rosii, zemoase, inconjurate de un strat gelatinos. Semintele si pulpa care le inconjoara, numita fruct fals, sunt comestibile.  Rodiile coapte sunt mai grele si au o coaja stralucitoare.
   Dupa continutul de acizi, rodiile pot fi dulci, semidulci sau acre.
   Rodiile rezista mult, chiar doua saptamani. Pastrate in frigider, ele de pot pastra si doua luni.
Mod de folosire  Trebuie mare atentie cand se curata rodia, deoarece pateaza. Ea se taie in doua. Cu o lingura de lemn se bate fiecare jumatate deasupra unui castron. Se mai poate proceda si altfel: se taie un capacel. Fructul se taie in felii ca portocala. Se scufunda in vas cu apa si se curata samburii de coaja groasa.
   Se consuma samburii in stare proaspata sau se prepara suc din ei. Pentru suc rodia se stoarce ca lamaia, astfel pateaza si sar samburii. Sucul se poate pastra la frigider 2-3 zile.
   Rodia se mai foloseste la prepararea jeleurilor, sosurilor sau a prajiturilor.
Indicatii  Deoarece rodia contine potasiu,ea fortifica muschiul cardiac. Vitamina C si antioxidantii aflati in rodie intaresc imunitatea, prevenind infectiile respiratorii.
   Gargara cu suc de rodie ne scapa de raguseala. 100 ml de suc de rodie echivaleaza cu 16% din necesarul zilnic de vitamina C. Din acest motiv  e recomandat in diete si in tratarea diabetului.
   Cercetarile efectuate recent arata ca un singur pahar de suc de rodii consumat zilnic, timp de un an reduce  colesterolul rau si diminueaza tensiunea arteriala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu