Varza de Bruxelles

Originara din tarile bazinului  Marii Mediterane. In secolul 13, ea s-a cultivat pe langa orasul Bruxelles.
Aspect  Este o leguma rotunda si mica, o varza in miniatura.  Frunzele sunt delicate si subtiri, de culoare verde intens.Varza de calitate este verde stralucitoare, fara pete. Coditele sunt albe, iar capatanile sunt dense si tari. Tinuta la temperatura camerei, varza se ingalbeneste. Se poate pastra la frigider 7-8 zile.
Mod de folosire  Se indeparteaza cotorul si se taie frunzele in patru parti egale. Se calesc 2 minute sau se servesc proaspete in salata. Poate fi preparata si fiarta in ciorbe, sosuri. De preferat sa se fiarba in aburi, deasupra unui vas cu apa sarata, 8-10 minute. Inabusita in unt devine o garnitura gustoasa pentru fripturi. Un gust deosebit are varza de Bruxelles in combinatie cu branza. Gustul cel mai bun il are in ianuarie si februarie, dupa ce a stat un timp la frig.
Indicatii  Ea este saraca in calorii si recomandata in diete. Bogata in fibre, varza asigura tranzitul intestinal normal. Varza de Bruxelles are de trei ori mai multa vitamina C decat o portocala. Ea ajuta  in lupta impotriva cancerului de intestin si de colon.
   Pentru a se face cunoscut acest efect, trebuie sa mananci cel putin 4 zile pe saptamana o cana si jumatate de verzisoare.
Contraindicatii  Varza de Bruxelles este o sursa importanta de vitamina K. Persoanele care urmeaza un tratament cu anticoagulante nu trebuie sa consume prea des aceasta leguma. La fel si persoanele cu probleme tiroidiene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu