Sparanghel

Aspect  Este o leguma delicata si suculenta. Lastarii fragezi verzi sau albi constituie partea comestibila a sparanghelului. Lastarii albi, fara clorofila au un gust diferit fata de cei verzi. Sparanghelul alb e cules inainte de a rasari din pamant. Sparanghelul verde se culege cand are culoarea potrivita la contactul cu lumina. Europenii prefera sparanghelul alb care este mai fraged si mai suculent.
Mod de folosire  Se aleg tulpinile cu varfuri proaspete si nu vestejite. Se spala, se prind cu amandoua mainile si se indoaie usor. Se rup acolo unde incepe partea lemnoasa care se indeparteaza. Mai intai se opareste, apoi se prepara.
   Cea mai sanatoasa metoda de fierbere este in aburi. Tulpinile legate manunchi se fierb in oala-minune. Se fierbe leguma pana devine frageda. Gustul sparanghelului fiert seamana cu cel al conopidei. Se poate pastra la frigider, 3-4 zile in punga de plastic cu lastarii infasurati in prosop de hartie umeda sau pusi in vas cu apa rece, asa cum se tine verdeata. Leguma oparita si racita se pastreaza cateva luni la congelator.
   Sparanghelul se prepara cu paste, orez sau cu sosuri diverse. El se adauga in supe si budinci.
   Mancarurile cu sparanghel nu se condimenteaza pentru a nu altera gustul legumei.
Indicatii  Numarul scazut de calorii il recomanda primavara, in curele de detoxificare. Aceasta leguma are proprietati diuretice si laxative. Sparanghelul arde grasimile, datorita fibrelor pe care le contine.
Contraindicatii  Nu este recomandat bolnavilor cu pietre la rinichi sau bolnavilor de guta.

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu