Chia

Chia este originara din Mexic si Guatemala.
Aspect  Semintele chia provin din planta "Salvia hispanica" care face parte din familia mentei. Chia este mai mare si mai putin aromata decat menta.
   Astazi, chia se cultiva in America Centrala si Australia. Semintele chia devin din ce in ce mai populare in SUA, Argentina, Bolivia. In Europa.Ele sunt inca putin cunoscute.
   Semintele chia sunt de marimea semintei de mac, colorate in maro, gri, negru si alb. Ele sunt ovale, cu diametru de 1 mm.
Mod de folosire  Semintele chia se adauga in orice mancare sau bautura, fara a altera gustul acestora.
   Semintele macinate se adauga la prepararea painii si a produselor de patiserie. Prajite, au gust de nuca.
   Ele se pot manca simple sau in salate, sucuri, iaurt, piureuri.
   O lingurita de seminte puse intr-o cana de apa formeaza un gel hranitor care se adauga la supe, chiftele, sosuri si piureuri. Ele hranesc corpul si nu il ingrasa.
   Semintele de chia se adauga in apa sau iaurt. Se consuma imediat, inainte ca semintele sa se transforme in gelatina.
   De asemenea, o lingurita de seminte amestecate in 1/4 cana de apa formeaza  un amestec care poate inlocui oul din clatite si, astfel, se combina cu lapte si faina.
Indicatii  Semintele chia nu contin gluten si se digera mai usor decat decat semintele de in.
   Semintele chia au mai multi antioxidanti decat afinele, au mai mult calciu decat laptele si mai multe proteine decat orice cereale
   O lingura de seminte chia combinata cu apa asigura energia necesara pe durata unei zile. Se consuma de 3-4 ori pe saptamana.
   Semintele sunt satioase si, de aceea, ajuta in curele de slabire. Ele absorb multa apa, se maresc in stomac si creeaza starea de satietate. Ele sunt recomandate si atletilor, pntru a le asigura rezistenta si hidratarea. Cand se umfla, semintele devin un gel care se fixeaza pe tesutul mucos si impiedica absorbtia carbohidratilor.
   Semintele sunt ideale pentru vegetarieni
   Consumul de seminte de chia ajuta la eliminarea toxinelor din colon si grabeste metabolismul, datorita acizilor grasi esentiali.
   Chia contine foarte putine glucide si, astfel, sunt recomandate prsoanelor cu diabet, ajutand la stabilizarea nivelului de zahar in sange.
   Semintele chia scad nivelul colesterolului, deoarece contin Omega 3 si Omega 6 mai mult decat somonul. Datorita acizilor grasi, durerili articulare si musculare scad. Adultii si persoanele in varsta care au probleme de coloana sau sufera de reumatism pot consuma de 2-3 ori pe zi seminte inmuiate in apa.
   Se recomana consumul a doua lingurite de chia pe zi, temporar si nu permanent.
Contraindicatii  Femeile insarcinate si femeile care alapteaza trebuie sa evite semintele chia.
   Nu sunt recomandate persoanelor cu probleme gastro-intestinale si persoanelor care iau zilnic aspirina.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu